Alig enyhül szombatra a hőség

Alig enyhül szombatra a hőség

Forrás: met.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetése szerint a reggeli órákban a zivatarok fokozatosan a keleti, északkeleti területekre szorulnak vissza, majd elhagyják az országot, feloszlanak. Az erősebb cellákat viharos (ált. 60-80 km/h) széllökések, jégeső (jellemzően ~1-2 cm) és intenzív csapadék (~10-20 mm) kísérheti.

Napközben a csapadékhajlam átmeneti csökkenését követően a késő délelőtti óráktól az ország keleti, északkeleti felén ismét fokozódik a zivatartevékenység, majd a délutáni órákban az Északi-középhegység nyugati területein és az Alföldön is lehet számítani zivatarok kialakulására. A cellákhoz főként felhőszakadás (> 20-40 mm-t meghaladó csapadék), valamint viharos széllökések (> 60-80 km/h) társulhatnak, de jégeső (ált. ~1-2 cm) is előfordulhat. Elsősorban az Északi-középhegységben és az Alföld északi részén komolyabb felhőszakadásokra is van esély, ezeken a területeken a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége akár az 50 mm-t is meghaladhatja.

Szombaton a Dunántúl nyugati, északnyugati felén mérséklődik a meleg, keletebbre ugyanakkor továbbra is meghaladja a napi középhőmérséklet a 25, az Alföldön nagy területen a 27 fokot. A csúcshőmérséklet a Dunántúlon 28 és 32, keleten 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 19 és 27 fok közé hűl le a levegő.

Címkék: időjárás