Alig van pályakezdő tanár Magyarországon

Alig van pályakezdő tanár Magyarországon

Tanítónő beszél a diákokhoz a Zelk Zoltán Angol és Német Kéttannyelvű Általános Iskola 1.b osztályában Nyíregyházán a tanévnyitó napján, 2021. szeptember 1-jén. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Fotó: Balázs Attila

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavalyi, 2020/2021-es tanévben a köznevelési intézményekben elhelyezkedő, frissen végzett pályakezdő pedagógusok száma mintegy 2100 fő volt - közölte a Népszava megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A tárca szerint a mostani tanévre vonatkozó hivatalos adatgyűjtés még nem zárult le.

A tavalyi adat így is meglepő, összehasonlítva az elmúlt évek statisztikáival. Az Emmi egy korábbi adatközlése szerint – amit Szél Bernadett független országgyűlési képviselő adatigénylésére küldtek még 2019-ben - például a 2018/2019-es tanévben 8026-an szereztek diplomát a pedagógusképzésben, a tanári pályára lépők száma pedig kicsivel több mint 6 ezer volt.

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás lesújtónak nevezte a 2020/2021-es adatokat. Emlékeztetett, hogy a pályakezdő pedagógusok közül sokan – a PSZ számításai szerint mintegy harmaduk - már egy-két éven belül, még az első minősítő vizsga előtt elhagyja a pályát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy idén mintegy 2400 pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás szerint elsősorban a megalázóan alacsony bérek - egy pályakezdő tanár körülbelül nettó 150 ezer forintot vihet haza -, valamint a munkaterhek növekedése tántorítja el a fiatalokat a pedagógusi pályától.