Alkotmánybíróságon támadták meg a katatörvényt

Alkotmánybíróságon támadták meg a katatörvényt

Díszterem az Alkotmánybíróság épületében (Fotó: Alkotmánybíróság/Facebook)

Fotó: Zsolt Szigetvary

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nagy port felvert katatörvény módosítását sok szervezet támadta, de a kormány nem hátrált meg, ezért többen – köztük a Jobbik is – azt ígértek, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak. A párt beadványáról mostanáig nem érkezett hír, az Index cikkében azonban az olvasható, hogy egy egyéni ügyvéd alkotmányjogi panaszt tett az ügyben.

A jogász érvelése szerint a szabályozás súlyosan sérti az érintett vállalkozások alapjogát, az emberi méltósághoz való jogot. Azzal, hogy a törvény elzárja az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény hatálya alól kivett, ám adózási szempontból a „rendes” egyéni vállalkozóktól semmilyen tekintetben nem különböző vállalkozásokat (köztük az egyéni ügyvédeket) a kata választása alól, a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik.

Miután az alkotmánybírák augusztus 26-ig ítélkezési szünetet tartanak, az augusztus 2-án beadott panaszt azonban már augusztus 17-én kiszignálták egy előadó alkotmánybíróra, az valószínűsíthető, hogy a taláros testület rövid időn belül napirendjére tűzi a beadványt.