Árstop: az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultak a kis kutasok

Árstop: az Alkotmánybírósághoz és a strasbourgi bírósághoz fordultak a kis kutasok

A mennyiségi korlátozásról tájékoztató irat a felcsúti benzinkúton, háttérben a Puskás Akadémia Makovecz-stílusú épületei (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Alkotmánybíróság és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága is befogadta mintegy félszáz kis töltőállomás-üzemeltetőnek a hazai hatósági árak szerkezete miatt benyújtott keresetét – tudta meg érdekképviseletük, a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) elnökétől, Egri Gábortól a Népszava.

Mint írták, a kis kutasok problémája, hogy a 480 forintban maximált eladási árral az állam vállalkozásaikat veszteséges működésre kényszerítette, amit egy másik törvény tilt. A problémák közt említették azt is, hogy az időarányos forgalmuk 80 százaléka után ígért, literenként 20 forintos támogatás nemhogy nyereségre, még a működőképesség fenntartására sem sem elegendő.

Az FBSZ számításai szerint az intézkedés a nagy töltőállomás-hálózattal nem rendelkező hazai kis- és középvállalkozásoknak a kiskereskedelmi árstop tavaly november 15-i bevezetése óta legalább százmilliárdos veszteséget okozott.

Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke szerin viszont sokkal nehezebb hasonló perhez jogalapot találnia a hazai üzemanyag-ellátási láncban központi szerepet játszó Molnak, vagy akár az olajcég részvényeseinek.