Átlátszó: összesen 106 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a NER kedvenc takarítócége

Átlátszó: összesen 106 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el a NER kedvenc takarítócége

Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) épületei a főváros a XIII. kerületében, a Vágány utca 10. szám alatt. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába indultak többen is, a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) 88 milliárdos közbeszerzését a B+N Referencia Zrt. nyerte, ahogyan az már a pályázat kiírásakor is várható volt – írta meg az Átlátszó oknyomozó portál. 

A portál már január végén írt arról, hogy a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság egyik közbeszerzési eljárásánál a kiírás szándékosan irányítottnak tűnik, így szinte biztosan tudható, hogy ki fogja megnyeri a 88 milliárd forintos megbízást. A KEF által üzemeltetési és ingatlankarbantartási feladatokra kiírt tender 24+12 hónapos időszakra szólt. A KEF ellátási körébe tartozó, Nyugat-Magyarország területén lévő 384 épületben gondnokolási, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatok végzésére kiírt keretösszeg 28 milliárd forint volt, míg a Kelet-Magyarország területén lévő 556 épületben gondnokolási, karbantartási, felújítási, javítási, üzemeltetési feladatok végzésére 60 milliárd forintos keretösszeget tartalmazott a közbeszerzés. 

A portál szerint a KEF rendkívül komplex feltételek meghatározásával csökkentette a verseny lehetőségét: így például előírta, hogy pontosan milyen típusú munkahelyi egészségvédelem és biztonsági irányítási, környezetközpontú irányítási, energiairányítási rendszerrel kell rendelkeznie a pályázónak. Emellett azt írták elő, hogy a jelentkező cégnek legalább 382 ezer m2 nettó alapterületet és legalább 23 db eltérő helyszínen lévő épületet érintő és legalább 6 hónap időtartamig folyamatosan végzett épületüzemeltetési referenciával kell rendelkeznie. A B+N Referencia 2019-ben és 2020-ban is nagyon hasonló kiíráson nyert a KEF tenderein – emlékeztet az Átlátszó. Így aztán most is a B+N nyert a 88 milliárd forint értékű januári eljárás eredménye alapján. A takarítással foglalkozó cég emellett a MÁV-tól is elnyert egy 17,8 milliárdos megbízást nemrég, de ők takarítják többek között az Integritás Hatóság épületét is: a 35 millió forintos keretszerződés idén április 1-től 2025 szeptemberéig tart.