Az eddigi előrejelzéseknél is hamarabb eshet 9 millió alá Magyarország népessége

Az eddigi előrejelzéseknél is hamarabb eshet 9 millió alá Magyarország népessége

A babamentő inkubátorban hagyott csecsemő (Forrás: Heim Pál kórház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtöktől szombatig tart az V. Budapesti Demográfiai Csúcs mások mellett Orbán Viktor és Giorgia Meloni olasz kormányfő részvételével, ennek apropóján nézte meg a 444.hu, hogyan fog alakulni a KSH prognózisa szerint Magyarország népessége.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján elérhető egy interaktív korfa, amely Magyarország népességének nemenkénti korösszetétel-változását mutatja be 1870-től kétszáz éven át, 2070-ig. Az adatsor a népszámlálások, a KSH statisztikai évkönyvei és belső adatbázisa, valamint a 2024–2070 közötti időszakra a statisztikai hivatal idén készített népesség-előreszámításának adataiból áll össze.

Az előrejelzés elkeserítő: a népesség folyamatos és gyorsuló ütemű fogyatkozását, valamint súlyos elöregedését vetíti elő. Ráadásul a kilátások rosszabbak, mint néhány éve. A portál emlékeztetett: az Eurostat 2006-os előrejelzésében még az szerepelt, hogy Magyarország népessége 2050-re esik 8,915 millióra, míg a 9 millió alá csökkenést a KSH akkori számítása 2045-re tette. Ehhez képest a mostani korfa szerint pont húsz év múlva, 2043-ban megy újra 9 millió alá Magyarország népessége.

A statisztikai hivatal úgy számol, hogy 2043-ban 8 985 516 fő lesz a magyarországi népesség, aminek negyede (24,86 százaléka) 65 év fölötti, míg csaknem ötöde 70 év fölötti lesz. Idén a 65 év fölöttiek száma még éppen csak 20 százalék fölötti, a 70 év fölöttieké 13,82 százalékos.

Címkék: születés, népesség, KSH