Az egyik legveszélyesebb méreganyagot vetették be a turai héják ellen

Az egyik legveszélyesebb méreganyagot vetették be a turai héják ellen

Az életben maradt hamvas rétihéja és egy barna rétihéja (Fotók: Pannoneagle / Morvai Szilárd és Deák Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 158 ember halálához is vezethetett volna a júniusi turai ragadozómadár-mérgezés – derült ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményéből. Korábban nem is volt hasonlóan súlyos mérgezési ügy Magyarországon. Több mint száz mérgezett csalétket helyeztek ki, amitől elhullott nagyjából ötven állat – kilencvenhat százalékban védett madarak. A mérgezés utáni hónapban kétszáznegyvenhat találatot jegyeztek fel, összesen pedig húsz kilónyi, idegméreggel erősen átitatott húsra bukkantak.

Az egyesület friss közleménye szerint 158 ezer barna rétihéja pusztulásához, vagy a parlagi sas teljes világállományának megmérgezéséhez elegendő lett volna az az idegméreg-hatóanyag, amit a csalétkekbe fecskendeztek.

A NÉBIH szaklaboratóriumaiban elvégezték az első minták patológiai és toxikológiai elemzéseit, így bebizonyosodott, hogy az egyik legveszélyesebb méreganyaggal, karbofuránnal történt a szándékos mérgezés, ahogy korábban, 2010-ben ugyanitt ez már megesett. Az egyes csalétkekben felfedezett 6000 mg/kg érték, illetve az egyes barna rétihéjákból kimutatott 60 mg/kg koncentráció minden eddigi elképzelést felülmúlt.

Az Európai Unióban 2008-ban tiltották be a karbofurán tartalmú mérgező vegyületnek a növényvédelmi felhasználását. Az anyag halálos dózisa különböző emlősöknél 3-19 mg/testtömeg között váltakozott, de a madaraknál már 1 mg/kg elég szokott lenni. – A karbofurán tartalmú szerekből egy késhegynyi por (1 g) vagy egy negyed teáskanálnyi oldat (1 ml) már jó eséllyel emberre nézve is halálos lehet, de ennek a töredéke is már komoly tünetekkel és akár maradandó egészségkárosodással járó mérgezést okozhat – fejtette ki a Telex megkeresésére Zacher Gábor toxikológus. A rétihéjákból kimutatott koncentráció a halálos dózis harminchatszorosa volt.