„Még a rovar is elpusztul, ha rászáll a tetemre” – a turai vadmérgezés nyomában

„Még a rovar is elpusztul, ha rászáll a tetemre” – a turai vadmérgezés nyomában

A fellelt tetemeket be szokták vinni a Nébih laboratóriumába. Kivéve a „mi” rókánkat (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Valahol Tura közelében, egy ligetes mezőn hajolunk a rókatetem fölé, szegény, fiatal jószág egyike azon állatoknak, amelyek Magyarország eddigi legnagyobb mérgezésében pusztultak el. Mint arról mi is beszámoltunk, augusztus közepén több mint száz mérgezett csalétket, illetve félszáz mérgezett állat tetemét találták meg a turai Szent András Dombi Vadásztársaság működési területén. Az állatok 96 százaléka védett ragadozómadár volt. 

A nyomokra a Magyar Madártani Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége bukkant a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága természetvédelmi őrszolgálatának segítségével. Mint említettük, ez minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye Magyarországon, ami akár ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak.

Erről is olvashat a cikkben:
• Kinek állhatott érdekében a mérgezés?
• Mire utalnak a bizonyítékok?
• Lesz-e a bűncselekménynek felelőse?

A teljes riportot a Magyar Hang szeptember 10-én megjelent, 2021/37. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!