Az EP alelnöke Magyarország és Lengyelország uniós támogatásainak korlátozására szólít fel

Az EP alelnöke Magyarország és Lengyelország uniós támogatásainak korlátozására szólít fel

Katarina Barley, az Európai Parlament egyik alelnöke (FOTÓ: Katarina Barley / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyarország és Lengyelország számára nyújtott uniós támogatások korlátozására szólított fel Katarina Barley, az Európai Parlament (EP) alelnöke – számolt be a Zeit német lap alapján a 24.hu. A politikus ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a korlátozó intézkedések elsősorban a kormányokat érintsék, és ne a lakosság lássa kárát.

A nyilatkozat apropója, hogy kedden jelenik meg az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentése. Ebben a médiaszabadság, a demokrácia és a korrupció elleni küzdelem helyzetét vizsgálják az uniós országokban. .

Barley szerint mindkét országban hiányosságok tapasztalhatók a demokratikus elvek terén. Hazánk esetében arról beszélt, hogy Orbán Viktor kormánya olyan jelentős változtatásokat hajtott végre, hogy már nem lehet demokratikus körülményekről beszélni Magyarországon, és példaként említette a homofóbbá eltérített pedofiltörvényt. Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás függetlenségét látja veszélyben.

A Zeit felidézi, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke két héttel ezelőtt jelentette be, ősszel elindulnak azok a kötelezettségszegési eljárások Magyarország és Lengyelország ellen, amelyek akár az uniós támogatások megvonásához is vezethetnek.