Az kaphat omikron elleni vakcinát, aki még nem kapta meg a negyedik oltást

Az kaphat omikron elleni vakcinát, aki még nem kapta meg a negyedik oltást

Az omikron ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech vakcinák a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak azok kaphatnak a Pfizer/BionTech omikron ellen kifejlesztett vakcinájából, akik még nem kapták meg a negyedik oltásukat – legalábbis erre következtet a Népszava a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatásából.

A lap arról írt, hogy Magyarország 9,5 millió adag ilyen vakcinát rendelt az uniós beszerzés keretében: idén várhatóan összesen 3 millió, 2023-ra pedig 6,5 millió adag – ebből 1,5 millió gyermeknek való – Pfizer oltóanyag érkezik Magyarországra. Az NNK válaszából pedig az derül ki, hogy ötödik covid-oltás beadását egyelőre nem pártolják, hiszen ennek kapcsán még nem érhetőek el laboratóriumi, klinikai vizsgálati adatok és epidemiológiai elemzések sem, „éppen ezért a többi európai országban sem alkalmazzák széles körűen.”

 

Korábban a kormány azt is bejelentette, hogy az új vakcinából elsőként az egészségügyben dolgozók kaphatnak vagy a kijelölt oltópontokon, vagy abban a kórházban, ahol dolgoznak. Utóbbit az Országos Kórházi Főigazgatóságnak kellene megszerveznie. Több intézményt is felhívtak, ám azok nem tudtak részletekkel szolgálni a dolgozóik oltásáról.

Címkék: oltás, omikron