Az LMP több pénzt kér a kkv-knek, a Párbeszéd az Ab-hez fordul a tüntetések tiltása miatt

Az LMP több pénzt kér a kkv-knek, a Párbeszéd az Ab-hez fordul a tüntetések tiltása miatt

Tüntetés a vendéglátóhelyek újranyitásáért a Hősök terén (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy adjon azonnali és jelentős támogatást a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került kis- és középvállalkozásoknak (kkv) – mondta a párt országgyűlési képviselője szombaton, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón. Ungár Péter úgy fogalmazott, a kabinet nem segíti megfelelően a járvány miatt bevétel nélkül maradó vállalkozásokat, például az éttermeket, szállodákat, valamint a szolgáltatószektorban dolgozókat.

Az ellenzéki politikus szerint azt a több száz milliárd forintot lehetne most a kisvállalkozásokra költeni, amit a kormány a multinacionális vállalatoknak adott adókedvezmény formájában. A járvány utáni újranyitás sokaknak nem jelent majd segítséget, ha addig tönkremennek a vállalkozásaik – mondta Ungár Péter.

Az Alkotmánybírósághoz fordult Erőss Gábor, a Párbeszéd elnökségi tagja, Józsefváros alpolgármestere, mert szerintük a kormány a koronavírus-járványra hivatkozva már november óta korlátozza a gyülekezési szabadságot. Erőss Gábor szombati online sajtótájékoztatóján azt mondta, a kormány a járvány ürügyén betiltotta a tüntetéseket. „A gyülekezési szabadság az egyik legfontosabb, legalapvetőbb alkotmányos alapjog, amit (...) még a fideszes kétharmad által elfogadott alaptörvény is garantál” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Hozzátette, még „járványbiztos” formában sem lehet tüntetni már lassan fél éve: nem engedélyezik az autós vagy az olyan demonstrációkat sem, ahol a résztvevők betartanák a távolsági és a maszkviselési szabályokat, esetleg ülve tiltakoznának.

Erőss Gábor elmondta azt is, néhány hete készítette el – a Magyar Helsinki Bizottság jogi szakvéleménye alapján – az Alkotmánybíróságnak szánt beadványát, amiben azt kifogásolják, hogy a kormány úgy tiltotta meg a járvány alatt a tüntetéseket, hogy még kérvényezni sem lehet azok megtartását.

Jelezte, a Párbeszéd tüntetett volna egyebek mellett a szociális jogok elvétele, az egyetemek privatizációja, az oktatási szegregáció, „az önkormányzatok kifosztása” és „a kormányzati korrupció” ellen. Hangsúlyozta, azt várják az Alkotmánybíróságtól, hogy adja vissza az emberek számára a gyülekezési szabadságot.