Az ombudsman „szorosan nyomon követi” a melegellenes törvény gyakorlati alkalmazását

Az ombudsman „szorosan nyomon követi” a melegellenes törvény gyakorlati alkalmazását

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében – így kommentálta Szél Bernadett a beadványára érkezett ombudsmani választ. A független országgyűlési képviselő a jogszabály parlamenti elfogadása után fordult az alapvető jogok biztosához.

Lesújtó véleményt fogalmazott meg Szél Bernadett, miután megkapta az ombudsman válaszát a homofób passzusokkal teletűzdelt, eredetileg a pedofil bűncselekmények elleni szigorúbb fellépést célzó törvény kapcsán. A politikus korábban azért fordult Kozma Ákoshoz, mert szerinte a jogszabály „emberellenes” és súlyosan sérti az emberi méltósághoz, az egyenlő bánásmódhoz és a szólásszabadsághoz való jogot, valamint a fiatalok testi és lelki egészséghez való jogát.

A politikus a beadványában azt akarta megtudni, hogy Kozma Ákos mit tesz a 18 éven aluli lmbtqi fiatalokat nyíltan megkülönböztető törvény ellen. Szerinte volt oka a pozitív várakozásra, hiszen az ombudsman nemrég még a homofóbia és transzfóbia elleni világnap alkalmából is kemény alapjogi állásfoglalást tett. – Most meg, amikor a szavakat tettek kellett volna, hogy kövessék, visszatáncolt – írta. Úgy fogalmazott, hogy az alapjogi biztos totális csődöt mondott a meleg fiatalokat célkeresztjébe állító hatalom megfékezésében.

Szél Bernadett írása szerint „szomorú, de gyakorlatilag a propaganda frázisai köszöntek vissza a válaszában”. Az ombudsman ugyanis arról írt, hogy „a törvény rendelkezései szövegszerűen nem zárják ki, hogy a köznevelésben továbbra is megjelenhessenek a fenti témák”, illetve „alkotmánykonform értelmezés alapján álláspontom szerint nem tiltható meg a szülők esetében, hogy a neveléshez való joguk gyakorlása során a gyermekük szexuális nevelése tekintetében döntést hozzanak”. Egyúttal jelezte, hogy szorosan nyomon kívánja követni a törvény gyakorlati alkalmazását, hiszen ez fogja megmutatni az emberi jogi hatását.

Csakhogy a politikus szerint a törvény emberi jogi hatása nem csak a gyakorlati alkalmazás során fog megmutatkozni, hiszen már a törvény betűje is alapjogokat sért. – Ha egy alapjogokért felelős biztos ilyen szinten cserben hagyja az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot, akkor nem tudom pontosan mit is érez a feladatának – írta Szél Bernadett.