Az orbáni populista autokráciát kutatta a Corvinusról kirúgott oktató

Az orbáni populista autokráciát kutatta a Corvinusról kirúgott oktató

Ádám Zoltán, a Corvinus volt egyetemi docense (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az általa „autokratikus populizmusként” definiált hazai rendszer politikai gazdaságtanát, a hatalom központosítását és a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatát vizsgálta kutatóként az az oktató, akit még nyáron küldtek el a Corvinus Egyetemről – írja a G7.

Ádám Zoltán esetéről lapunk is beszámolt. Az oktató a múlt év elején etikai vizsgálatokat kezdeményezett mert egy befolyásos családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy előzőleg nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. Az egyetem indoklása szerint azért döntöttek az elbocsátás mellett, mert az oktató szerintük nem működött együtt az etikai eljárásokkal összefüggésben indított eljárás során, és nem küldött át bizonyos e-maileket. Ádám Zoltán ezt vitatja, szerinte együttműködő volt.

A G7 most arról írt hogy az utóbbi években neki és szerzőtársainak több olyan cikke jelent meg többek között a szakmai minőségük és fontosságuk alapján a tudományos kiadványok legfelsőbb negyedébe rangsorolt (Q1-es) társadalomtudományi folyóiratokban, amelyekben az intézményi közgazdaságtan eszközeivel elemzi az általa „autokratikus populizmusként” definiált hazai rendszer politikai gazdaságtanát, a hatalom központosítását és a hatalom feletti korlátok leépítésének folyamatát. Az érintett nem gondolja, hogy tudományos munkájának köze lett volna elbocsátásához; bár az egyetem korábbi vezetése részéről érzett averziót a kutatási témája iránt, a jelenlegi vezetés apolitikusan állt a tudományos tevékenységhez, megtűrték az ehhez hasonló témákat, sőt jutalmat is kapott egy nemzetközi tudományos együttműködésért. Azzal a felvetéssel viszont egyetértett, hogy menesztésének körülményei egybecsengenek kutatási témájával: kirúgása során a maga módján „résztvevő-megfigyelővé vált”, és a felmentéséhez vezető eljárás megélése empirikus tapasztalatként is felfogható a magyar politikai és társadalmi rendszer működéséről.

Ádám Zoltán korábban a Magyar Hangnak adott interjúban azt fejtette ki, hogy annak idején éppen azért hagyta ott a piaci szektort, mert vonzotta a kutatói szabadság, az autonómia. – Az esetem valóban rámutat arra, hogy a Corvinuson belül háborítatlanul működhet egy egyre autokratikusabb vezetés, amely felrúgja a saját intézményének legelemibb etikai szabályait is. Ilyen körülmények között hosszú távon csak az lesz oktató, aki elviseli, hogy nincs módja nyilvánosan kritikát megfogalmazni – fogalmazott.