Az új Pénzügyminisztérium véletlenül néhány száz négyzetméterrel nagyobb lesz

Az új Pénzügyminisztérium véletlenül néhány száz négyzetméterrel nagyobb lesz

Megemlékezés a budai Várban, a Szentháromság téren. A háttérben az újjáépülő Királyi Pénzügyminisztérium épülete. (Forrás: Huszonkettesek / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az új Pénzügyminisztérium kialakítása, az állami tulajdonú ingatlan átépítése során kicsit megcsúszhatott a tervezői ceruza, vagy a kőműves kanál, mivel 412 négyzetméterrel nagyobb lett az épület az eredetinél – számolt be a Népszava. A pluszterületet a környező, önkormányzati tulajdonú ingatlanok rovására építették be. A Pénzügyminisztérium, szépítendő a dolgot, most átad 25 négyzetmétert két részletben a Szentháromság tér közelében, így az önkormányzati tulajdonvesztése 387 négyzetméterre mérséklődik – derült ki a kerület testületi ülésére készült előterjesztésből.

„A Pénzügyminisztérium mindenféle engedély és előzetes egyeztetés nélkül épített be kerületi közterületet a kiemelt beruházás leple alatt. A dolog úgy derült ki, hogy kértek egy telekrendezést, amire a kerület felülvizsgálatot kezdeményezett és kiderült a jelentős túlépítés. Az ingatlan értékbecslése megtörtént, a magyar állam 207 millió forintot fizet a közterületekért” – magyarázta V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester.

A budai Várban található, eredetileg a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium használatára készült épületet 1904-ben adták át. A II. világháború során több bombatalálat érte, 1960-as években fejeződött be az átépítése, amikor több épületelemet is visszabontottak, köztük a Szentháromság tér felőli részen a két neogótikus tornyot. Az 1981-ig kollégiumként működő épületet később szétszabdalták, több szervezet használta. A kormány 2017-ben úgy döntött, hogy felújíttatja és ismét beköltözteti a várba – az egyébként jelenleg egy belvárosi palotában működő – minisztériumot. Az építkezés 2020-ban kezdődött, akkor 54 milliárdot szántak rá. Az összeg és az épület menet közben egyre nőtt: az idén nyárra már 100 milliárd felett járó költségekhez augusztusban újabb 4,4 milliárdot írtak hozzá. A pénz bútorokra, audiovizuális eszközökre, belsőépítészeti munkákra, piperekiegészítőkre és teakonyhákra kell. A feladatot két NER-kötelékbe tartozó cégre bízták.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után a PM-TÉR6 Nonprofit Kft. az alábbi állásfoglalás megjelenítését kérte:
„Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy a Pénzügyminisztérium engedély nélkül építette be ezt a mintegy 400 m2-es területet, ezzel szemben hivatalos iratokkal igazolható tény, hogy a beruházás során minden a szükséges engedélyek birtokában és a vonatkozó jogszabályok betartásával történik.
Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy egyeztetés nélkül történt a beépítés, ezzel szemben dokumentumokkal alátámasztható tény, hogy az I. Kerületi Önkormányzat az építési folyamat valamennyi lényeges, közterületet érintő részéről időben és folyamatosan értesült. A telekhatár rendezés tárgyában több alkalommal is egyeztettünk, ezen egyikén, 2023. 02. 20-án a Polgármester asszony személyesen is részt vett.”