Bár nő az aktív fertőzöttek száma, a szennyvízben továbbra is stagnál a koronavírus koncentrációja

Bár nő az aktív fertőzöttek száma, a szennyvízben továbbra is stagnál a koronavírus koncentrációja

A pécsi szennyvíztelep egyik levegőztető medencéje 2016. március 7-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szennyvizekben mért koronavírus mértéke az előző hét eredményéhez képest minden városban stagnált, ahol azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vizsgálta – vette észre a Magyar Hang. Az eredmények az év 34. hetére, vagyis a múlt heti adatokra vonatkoznak.

Az NNK kedden közölte: a mérések az egész ország területét lefedték. Ez azt jelenti, hogy tizenkilenc városban vettek mintát, többek közt Budapesten, Győrben, Zalaegerszegen, Pécsett, Szegeden, Nyíregyházán vagy Debrecenben. Az eredmények szerint egyébként nemcsak, hogy stagnál a koronavírus koncentrációja, hanem eleve alacsony is.

A szennyvízben található koronavírus koncentrációja azért érdekes, mert ha az nő, abból lehet következni arra, hogy a közeljövőben az aktív fertőzöttek száma is emelkedik.
– Számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést – írta korábban az NNK.

Mindez annak fényében érdekes, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan – immár hatodik hete – nő az aktív fertőzöttek száma, csütörtökre már ezer fölé emelkedett. A betegség már a kormányt is elérte: Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója is elkapta, ráadásul Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és helyettese, Orbán Balázs is házi karanténba kerültek, akárcsak Varga Judit igazságügyi miniszter.

További érdekesség: az, hogy egyre több új fertőzöttet találnak a hatóságok, feltehetően nem független attól, hogy ezzel egy időben egyre több koronavírus-tesztet is végeznek, erről itt írtunk részletesebben.