Bármikor Budapestre rendelhetik a vidéki mentőket, a statisztikákban pedig ilyenkor duplán szerepelnek

Bármikor Budapestre rendelhetik a vidéki mentőket, a statisztikákban pedig ilyenkor duplán szerepelnek

Képünk illusztráció (Forrás: Országos Mentőszolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Készüljenek arra, hogy bármikor átvezényelhetik őket – erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt. Az RTL Híradó birtokába került levélben azt is írta, ha például Budapestre irányítják őket, akkor aznap ott is tartják nyilván az egységet.

Van hogy naponta 20 autót is rendelnek a fővárosba, akár egészen távolról is – mondta egy névtelenséget kérő vidéki mentődolgozó. A statisztikát így javítják, lám nincs baj Budapesten, budapestiek oldják meg a feladatot, de ez nem így van sajnos – tette hozzá. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint is a statisztikákat akarják javítani, ugyanis a vidéki mentőautó a munkaideje kezdetén helyben regisztrál a tabletjén, mint helyben szolgáló egység, majd átvezénylése után újra, már fővárosiként, de nem szűnik meg a vidéki szolgálat sem papíron, így két mentőautóként szerepel aznap a statisztikában.

Egy mentőautó két statisztikában szerepel, s ez borzasztóan jól fog mutatni, de ez megint csak a meglévő mentődolgozók kizsigerelése és kihasználása – mondta Lengyel Tibor alelnök. Ráadásul a vidéki egységeknek mindig túlórát jelent a Budapestre vezénylés, mivel legkorábban a szolgálati idejük végén tudnak hazaindulni. „Mindenféle megoldás létezik, hogy a budapesti mentés ne omoljon össze” – fogalmazott.

Az Országos Mentőszolgálat nem válaszolt arra a kérdésre, hogy miért szerepel fővárosiként egy budapesti mentőautó, és hány egységet érintenek az átvezénylések. Válaszuk szerint a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására. „A fővárosi szolgálat módot ad a szakmai tapasztalatcserére, a rutin bővítésére is, amivel a legtöbben önkéntesen és szívesen élnek” – tette hozzá Győrfi Pál szóvivő.