Bencsik Gábor a kata módosításáról: Hát ez így elég durva

Bencsik Gábor a kata módosításáról: Hát ez így elég durva

Bencsik Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Hát ez így elég durva. Nem csak az adótöbblet, hanem az adminisztrációs többlet miatt. Néhányszázezer embernek most jól megbonyolítják az életét – így reagált a kata drasztikus módosítására Bencsik Gábor, a kormányközeli Magyar Demokrata és a Magyar Krónika főmunkatársa közösségi oldalán. A kormány egy új javaslata szerint a katás vállalkozók a jövőben csak magánszemélyektől juthatnának bevételekhez, cégektől nem, ez pedig tömegek eddigi megélhetését nehezíti meg. Ráadásul alig, hogy tegnap benyújtották a 450 ezer embert érintőjavaslatot, ma már különleges eljárásrendben a zárószavazást is megtartják róla.

Bencsik a módosítás kapcsán úgy fogalmazott: afelől semmi kétség, hogy a katás adózók köre az évek során jóval túlszaladt az eredetileg tervezettnél. – Egyre több ember számára az olcsó, alacsony adóval terhelt bér lehetőségét nyújtotta, holott ez a legkevésbé sem volt a célja. Ezt a már nem is kis- hanem nagykaput be kellett zárni, mert azon túl, hogy apasztotta az állami adóbevételeket, igazságtalan egyenlőtlenségeket is teremtett, egyre több ember számára lehetővé tette, hogy többé-kevésbé kiszálljanak a közteherviselésből. A kata potyautasságra csábított, és egyre többen engedtek a csábításnak. Csakhogy most mintha a fürdővízzel a gyerek is menne – vélte.

Szerinte ezt „a gyereket szellemi foglalkozásúnak mondják: ahogy a FÉSZEK Művészklub nevének feloldása sorolja: Festőművészek, Építőművészek, Szobrászok, Zenészek, Énekesek és Komédiások, meg persze írók meg filmesek meg fotósok meg mindenféle egyéb csepűrágók, akik mind boldogan éltek a kevés adó és még kevesebb adminisztráció lehetőségével”. Az újságíró azzal folytatta: az új szabály szerint viszont, ha a költőtől mondjuk ötezer forintért megveszi egy versét az irodalmi folyóirat, akkor szépen bérszámfejthetik az öszeget – már ha az irodalmi folyóiratnak van pénze bérszámfejtőre. – Nem tudom, ezt a szellemi foglalkozású dolgot hogyan lehetne jól kezelni, de nem ártana megoldást találni. Méltányos, igazságos és politikailag fölöttébb hasznos volna baráti jobbot nyújtani az egész magyar értelmiségnek – vélte.

Bencsik Gáborral nemrég a Magyar Hang készített interjút, ezt itt olvashatják

Címkék: Bencsik Gábor, kata