Betonba öntött milliárdok

Betonba öntött milliárdok

Róna Péter, Mellár Tamás, Bod Péter Ákos, Csaba László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben Orbán Viktor a magyar gazdaság aranykoráról beszél, amely még hat-hét évig kitarthat, a Magyar Hang által megkérdezett közgazdászok – Bod Péter Ákos, Csaba László, Mellár Tamás és Róna Péter – egyöntetűen úgy nyilatkoztak, a jövőben lassuló növekedés és további leszakadás vár az országra. Nagy hiányosságnak tartják, hogy a lassan tovatűnő fellendülés idején nem kezdtünk tartalékolni, s nem vágtunk bele a gazdaság átalakításába, a termelékenység és a versenyképesség emelésébe, helyette betonba öntöttük az uniós támogatások ezer milliárdjait.

Részlet a Magyar Hang január 3-án megjelenő (2020/1) számában megjelent cikkből.

– A makroszintű egyensúlytalanság jelei ma már egyértelműen kimutathatók, növekszik az infláció, krónikussá vált a munkaerőhiány, romlik a külkereskedelmi mérleg egyensúlya, deficitessé vált a folyó fizetési mérleg és folyamatosan leértékelődik a nemzeti valutánk – nyilatkozta Mellár Tamás. Bod Péter Ákos szerint a baj a jövőképpel van: „Nem a korszerűbb oktatástól, jobb egészségügytől, a kritikusan és frissen gondolkodóktól, nem a tiszta gazdasági versenytől várja a hatalom az aranykor folytatását, hanem nagy állami projektektől, presztízsberuházásoktól, keleti birodalmakkal kötött különös ügyletektől.”

Csaba László arról beszélt, hogy az előre látható lassulás ellentételezésére a gazdaságpolitikának nem lesz eszköze. Kétséges, hogy az egy-két ágazat – gépkocsigyártás, lakásépítés, idegenforgalom – húzta, a nem éppen legmagasabb hozzáadott értékű ágazatok által vont gazdaság lassulása esetén mekkora lesz a cselekvés tere.

(...)

További részleteket a Magyar Hang január 3-án megjelenő (2020/1) számában olvashat.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/1. számban? Itt megnézheti!