Stefano Bottoni: Orbánt sokáig nem vették elég komolyan Európában

Stefano Bottoni: Orbánt sokáig nem vették elég komolyan Európában

Stefano Bottoni (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy Orbán Viktor, meg néha a lengyel társai a nemzetépítésről gondolnak, egyszerűen „nem klappol” azzal, amit Nyugaton megélnek. Mást jelent a nemzeti identitás kérdése például Ausztriában, Németországban, mint nálunk, és a politikusok nem értik egymás gondolkodását. Emiatt Orbánnal gyakran még szövetségesnek gondolt jobboldali politikustársai sincsenek egy platformon. Igaz ez a hollandiai választáson legtöbb szavazatot kapott Geert Wildersre is, aki itthon sok kérdésben inkább baloldalinak minősülne, de igaz ez Orbánék feltétel nélküli Izrael-pártiságára is. Többek között erről beszélt Kompország című műsorunkban Stefano Bottoni.

A hatalom megszállottja című, a Magyar Hang gondozásában megjelent sikerkönyv szerzője úgy látja, Orbán Viktor a globális influenszer szerepére vágyik, s valóban 1956 óta nem foglalkoztak annyit Magyarországgal Nyugaton, mint az elmúlt években. Sokáig nem vették őt elég komolyan Európában, félperifériás bohócnak gondolták, aztán amikor felülemelkedett ezen, rájöttek, hogy eszköztelenek vele szemben. A legutóbbi időkben kezdtek csak olyan intézkedéseken gondolkodni, mint az uniós vétójog korlátozása vagy a támogatások visszatartása – tette hozzá a magyar-olasz történész.

Stefano Bottoni könyve és többi kiadványunk megvásárolható a kiadónál is, részletek ITT.

MŰSORVÁLTOZÁS: A tervek szerint Pesty László dokumentumfilmes szerepelt volna a Kompországban, de betegség miatt nem tudott eljönni adásunkba.