Brüsszelhez fordult Donáth Anna a könnygázos oszlatás miatt

Brüsszelhez fordult Donáth Anna a könnygázos oszlatás miatt

Kordonbontás a Karmelita kolostornál 2023. április 25-én (Forrás: Momentum/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Levélben fordult Urusla von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez Donáth Anna azután, hogy a Karmelita kolostornál legutóbb lezajlott kordonbontás idején a rendőrök könnygázt is bevetettek. – A Momentum képviselőihez csatlakozó tüntetőket – köztük diákokat is – a rendőrök könnygázzal próbálták oszlatni – írta, hozzátéve, hogy a levéllel világossá akarja tenni, „a kormány hazudozásai ellenére továbbra is súlyosan sérül a jogállamiság és a demokrácia Magyarországon”. Könnygázzal lefújni ugyanis a „pedagógus rabszolgatörvény” ellen tüntetőket nem fér bele az Európai Unió elvárásaiba szerinte, ahogy alapértékeibe sem.

A Momentum európai parlamenti képviselője szerint azért fontos, hogy pontos képet kapjon a magyar valóságról az Európai Bizottság, hogy a kormány ne tudja őket átverni mézesmázos diplomáciával az EU-s pénzekért kuncsorogva. Egyúttal azt kérte az elnöktől, hogy az események fényében az Európai Bizottság vegye végre napirendre azt a régóta megfogalmazott javaslatukat, hogy az EU-s pénzeket a kormány kikerülésével adják oda közvetlenül a magyar embereknek. Azt szorgalmazzák, hogy a magyar civilek, önkormányzatok és vállalkozások a kormány kikerülésével közvetlenül az Európai Unióhoz pályázhassanak támogatásért. – Ezáltal késlekedés nélkül feloldhatnák a befagyasztott EU-s pénzeket, és odaadhatnák azoknak, akiknek valóban szüksége van rájuk, anélkül, hogy a kormány ellophatná, és a demokrácia további leépítésére használhatná ezeket a pénzeket – érvelt.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt több ellenzéki képviselő hétfőn kora este az Orbán Viktor munkahelyeként szolgáló Karmelita kolostornál ismét kordonbontásba kezdett, az akcióhoz pedig csatlakoztak az előtte zajlott pedagógus- és diáktüntetésről is. A megmozdulás több esetben dulakodásig fajult, a rendőrök pedig könnygázt is bevetettek. A hatóságok fellépését a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is kifogásolta. Azt írták, hogy „problémás és aránytalan fizikai erőszakkal védeni a kordont a tüntetőkkel és az országgyűlési képviselőkkel szemben, hiszen az eleve törvénytelenül került oda”. 

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke a Magyar Hangon megjelent publicisztikájában írt arról, hogy „mindannyian láthattuk, milyen az, ha a hatalom megmutatja a valódi arcát: a szabadságért és egy igazságosan, emberségesen működő oktatásért tüntető fiatalokat fújtak arcon könnygázzal”. Szerinte az elnyomásnak, a hatalomvágynak, a megfélemlítésének nincsenek már gátjai.