Gelencsér Ferenc: A rendszerrel állunk szemben, ezért állunk a kordonokkal szemben

Gelencsér Ferenc: A rendszerrel állunk szemben, ezért állunk a kordonokkal szemben

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valós jogalap nélkül, hazug módon „építési” kordon hivatkozással felállított vasak és állandó rendőri jelenlét védi a Miniszterelnökség épületét, valamint a kormány tagjait. Ez a kordon egyszerre szimbolizálja azt, ahogy a hatalom megosztja a magyar társadalmat és azt, ahogy elzárja magát a valóságtól.

Amikor március 14-én a momentumos képviselőtársaimmal és Hadházy Ákossal először bontottuk el a kordonokat, csak az igazságot mondtuk ki: „akkor lesz újra demokratikus kormányzás Magyarországon, ha a hatalom birtokosai kordonok építése helyett végre közmegegyezést keresve elfogadják és megvalósítják Magyarország megújításához szükséges hét pontból álló javaslatunkat”. Persze tisztában vagyok azzal, hogy ez a hatalom sem nem akar, sem nem képes már demokratikusan működni, gondolkodni. Ezért arra sem számítunk, hogy a követeléseink láttán önként fogja helyreállítani a tisztességes politika feltételrendszerét. Ki kell mondani újra és újra, hogy mi kell ahhoz, hogy a rendszerrel elégedetlen honfitársainkkal közösen összefogva leváltsuk ezt a rezsimet, mert nem nézhetjük ölbe tett kézzel, amíg magától összeomlik.

Már mindent elárultak

A közhatalom mai birtokosai elárultak mindent, aminek jegyében 1989-90-ben a magyar emberek, szüleink és nagyszüleink szabad akaratukból rendszert váltottak.

A hatalom birtokosai leépítették a jogállamot, elárulták a rendszerváltáskor közösen vallott célokat, értékeket, demokratikus és európai elkötelezettségüket. Elhazudják a múltunkat, a jelenünket, miközben ellopják a jövőnket. Hatalmukkal visszaélve elárulják azokat is, akinek a nevében kormányoznak. Nemcsak az elesettekről mondanak le, hanem egyre több honfitásunkat taszítják létbizonytalanságba és szegénységbe. A hatalma megtartása érdekében folyamatosan hazudozó, korrupt döntéshozói elit kordonok mögé bújik és a hétköznapi emberek világától elkülönülten, a közvetlen párbeszéd kiiktatásával hozza meg mindenható döntéseit. Az alapvető jogokat nem tisztelő, az emberek mindennapos gondjaival szemben érzéketlen kormány képviselői és a nép közé emelt kordonokat le kell bontani!

Nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy milyen követelések és célok teljesülése kell ahhoz, hogy Magyarország ismét visszanyerje elveszített tekintélyét és becsületét az Európai Unió tagállamai között, hogy hazának polgárai ismét kezükbe vehessék sorsuk irányítását.

Mondjuk ki az igazságot: ez a kordon nem egy építkezést, hanem a hatalmat védi. Ez a kordon jogellenes, ezért bontjuk el újra és újra. A holnap Magyarországán nincs szükség kordonokra.

Kordon mögé bújt hatalmi elit

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy önkényuralmat építő rendszerrel állunk szemben. A kordonnal és rendőrökkel védett épületből irányítják a hazugsággyárat, a lopást és az elnyomásra épülő jogrendet. Itt születnek a kormány döntései, itt vannak a kormányülések és innen irányítják a propagandagépezetet is.

A hazug indoklással épített kordon szimbolizálja azt, hogy ennek a rendszernek a legfőbb döntéshozói hogyan gondolkodnak a hatalom és a nép viszonyáról, a kormány és a népképviselet viszonyáról. Szimbolizálja azt is, hogyan gondolkodnak a hatalom birtokosai a kormány és a sajtó kapcsolatáról, a kormánytagok tájékoztatási, válaszadási kötelezettségeiről. Ahogyan a kordon megbontja a teret, akként a kormányzati politika a magyarságot osztja két részre. Hiszen a miniszterelnök szerint aki nem kormánypárti szavazó, az kommunista – vagy ahogy 2002-ben kijelentette, nem része a hazának. Ez a megbélyegző, lövészárkokat építő nyelvezet káros, és rozsdaként okoz vérmérgezést a közbeszédben és az emberi kapcsolatokban.

A hazugsággyárat is a kordon mögül irányítják

Ennek a kormánynak a tagjai kordonnal különítik el magukat a sajtótól és a hétköznapi emberektől. Az egy darab álfórumon, a kormányinfón túl csak a Rogán-féle hazugsággyárnak dolgozó médiamunkások kérdezhetik a kormány tagjait. A kormány képviselői rendre megtagadják, hogy közérdekű kérdésre valóban válaszoljanak.

Az eredeti rendeltetése szerinti közmédia mára állampárti médiává silányult, és nem más, mint egy évente 130 milliárdnyi adóforintunkból üzemeltetett hazugsággyár. Mindezen felül, álkonzultációs hazugságkampányokra, gyűlöletkeltésre, az ellenzék lejáratására, kormánypropagandára ugyancsak 100 milliárdok mennek el egy-egy kormányzati ciklus alatt.

Akkor lesz újra demokratikus kormányzás Magyarországon, ha a hatalom birtokosai, kordonok építése helyett végre közmegegyezést keresve elfogadják és megvalósítják Magyarország megújításához szükséges javaslatainkat, azaz helyreállítják a sajtó szabadságát, a közszolgálati média hitelességét és garantálják a tisztességes tájékoztatás a választások idején is.

A második kordonbontásunk fókuszába március 29-én a hét pontos követelésünk első pontját, a sajtószabadság ügyét állítottunk, ahogy azt tették 1848-ban is. Kimondtuk: szabad sajtó, hiteles közszolgálati média, tisztességes tájékoztatás nélkül nincs szabad választás.

Különleges jogrend, ahol a törvény nem a kólát védi!

A harmadik igazság-emlékeztető akciónkat április 5-én tartottuk. A Fidesz különleges jogrendet vezetett be az elmúlt években: a kormány a rendeleti kormányzással évek óta már formálisan is megfosztja jogalkotó szerepétől az Országgyűlést. A kormány így egyik napról a másikra felülírhatja a jogszabályokat. 2022-ben az összes jogszabály közel 20 százaléka volt veszélyhelyzeti kormányrendelet (összesen 267 darab). Ezek között számos olyan akad, amelyik semmilyen összefüggésben nem volt a veszélyhelyzet elrendelésének alapjával. Ilyen például a tanárok kirúgását vagy a kormány korábbi tevékenységének eltitkolását megkönnyítő jogszabály. Az Európai Unióban példátlan rendeleti kormányzásba nagyon beleszerettek. Ezért is hosszabbították meg újabb 180 nappal az oroszok által indított háború miatt bevezetett veszélyhelyzetet.

Az új állampárt jogrendjében megszűnt a jogbiztonság. A különleges jogrendjükben ők már minden felett (is) állni kívánnak. Ebben a jogrendben ott is állhat kordon, ahol annak semmiféle jogalapja sincs. Itt bizony statáriális jogalkotási lépésekkel meg lehet semmisíteni a KATA-sokat, jogfosztással neki lehet menni az orvosi kamarának – vagy bármikor, bárkinek. Az ellenzék, a civilek, a független újságírók egyaránt kriminalizálhatók. Ez még nem az ’50-es évek, de már nem is a ’80-as. Bizony, 2023-ból nézve még a 2010-es évek legeleje is jobban nézett ki, bár a rendszer gazdái már akkor eltökélten nekiláttak a jogállam leépítésének, de úgy látszik, lassú tűzön kívánnak megfőzni minket. Ha hagyjuk!

Orbán Viktor az első szabad választások előtt még azzal kampányolt, hogy olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi. Innen jutottak el oda, hogy a törvények szerinte arra valók, hogy a saját döntéseihez igazítsák őket, hogy bevezessék, és éveken keresztül fenntartsák a különleges jogrendet, a rendeleti kormányzást. Leépítették a jogállamot, megtörték a sajtószabadságot, marginalizálták a független sajtót, miközben közpénzből felhizlaltak egy propagandagépezetet és alkalmi törvényekkel legalizálják a lopást, a közpénz és közvagyon rablást. A fideszes hatalmi elit pecsétnyomó testületévé züllesztették az Országgyűlést, ahol a kormánypárti képviselők a kormány akaratának papagájai és már régen nem látnak el valódi népképviseleti szerepet, míg az ellenzék a Házon belül lényegében eszköztelen.

Könnygáz és megfélemlítés

A legutóbbi kordonbontáskor, hétfő este mindannyian láthattuk, milyen az, ha a hatalom megmutatja a valódi arcát: a szabadságért és egy igazságosan, emberségesen működő oktatásért tüntető fiatalokat fújtak arcon könnygázzal. Az elnyomásnak, a hatalomvágynak, a megfélemlítésének pedig nincsenek már gátjai.

A mi feladatunk nem lehet más, mint az, hogy napról napra, lépésről lépésre küzdjünk a jogállamiság visszaállításáért. Ki fogunk állni a tanárokért, a diákokért, az egészségügyi dolgozókért, a vállalkozókért és mindenkiért, akit ez a hatalom diktatórikus törvényekkel, vagy most már rendőri erőszakkal fenyeget!

Ellenzéki paradigmaváltásra van szükség

Mindebből az következik, hogy ellenzéki paradigmaváltásra van szükség.

Az Országgyűlés jelen formájában egy álparlamentáris színtér, nem a demokratikus politikacsinálás helyszíne. Éppen ezért a parlament falain kívül kell megtalálni a rendszer ellenzékének támogatóit, és reményeink szerint egyre szélesebb körét.

A rendszer haszonélvezőinek a gondolkodását is megtestesítő kordonok felállításának valós jogalapja nincs. Éppen ezért újra és újra visszamegyünk a budai Várba és lebontjuk a kordonokat a Karmelita előtt. A közterület legyen közterület, ahol szabadon sétálhatnak kormánytagok, újságírók, egyszerű honpolgárok és idelátogató turisták.

A szerző a Momentum Mozgalom elnöke és frakcióvezetője

A Publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.