Covid 2021 vizsgálóbizottságot állít fel az ellenzék

Covid 2021 vizsgálóbizottságot állít fel az ellenzék

Ellenzéki pártvezetők a parlamentben (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány kapcsán hozott kormányzati döntéseket vizsgáló bizottságot hoz létre az ellenzék. Sőt, még egy jelentést is összeállítanak, amellyel a jövőbeli kihívások kezelésében szeretnének segíteni a kormánynak. A testületbe várják még Mészáros Lőrincet is, bár az nem derült ki, hogy pontosan miért.

Az Országgyűlés nemrég összehívott rendkívüli ülésén már kísérletet tett arra az ellenzéki pártszövetség, hogy a vírussal összefüggésben vizsgálóbizottságokat hívjanak életre, akkor azonban a kormánypárti képviselők távolmaradása miatt ez nem történt meg. Most azonban megteszik ezt a fideszesek nélkül is. Az együttműködő hat párt – a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd – közösen jelentette be: megkezdi működését a Covid 2021 Vizsgálóbizottság.

Mint írták, a testület célja, hogy képet adjon az Orbán-kormány koronavírus-járványban mutatott teljesítményéről, és átfogó jelentéssel járuljon hozzá a jövőbeli kihívások kezeléséhez. A Covid 2021 Vizsgálóbizottság kiemelten foglalkozik majd a kormány járványügyi, gazdaságvédelmi és vakcinabeszerzésekkel kapcsolatos döntéseivel. – Azzal, hogy az intézkedések valóban a magyar társadalom érdekét szolgálták-e, illetve milyen tanulságok vonhatók le azokból – hangsúlyozták.

Arra is kitértek, hogy a munkát független szakértők is segítik, a pénteki első ülésen részt vesz Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nyugalmazott főosztály-vezetője, Várhegyi Éva, az MTA doktora, a Pénzügykutató Zrt. tudományos tanácsadója és Csörgics Gábor Mátyás, az Éjszakai Városért Egyesület alelnöke. Meghívást kapott emellett Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Müller Cecília országos tiszti főorvos és még Mészáros Lőrinc vállalkozó is. Utóbbi esetében azonban részletekbe nem bocsátkoztak.