Csak egy Merkely Béla alárendeltje által szerkesztett lapban tudták publikálni a Merkely Béla által vezetett milliárdos covidkutatás eredményeit

Csak egy Merkely Béla alárendeltje által szerkesztett lapban tudták publikálni a Merkely Béla által vezetett milliárdos covidkutatás eredményeit

Merkely Béla az ATV Egyenes Beszéd című műsorában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A 444 cikke szerint a Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora által vezetett, több mint egymilliárd forintos állami támogatásból megvalósuló H-UNCOVER elnevezésű járványkutatás eredményei nem kellettek a kinézett vezető tudományos folyóiratnak. Így azok a GeroScience című folyóiratban jelentek meg. Ez egy öregedéstudományi folyóirat, semmi köze a járványokhoz vagy a virológiához.

Ráadásul a GeroScience főszerkesztője Ungvári Zoltán, a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének igazgatója. Merkely Béla az egyetem rektora, vagyis Ungváry a beosztottja. A cikk, amelynek Merkely ortopédus fia, Merkely Gergő is szerzője, úgy ment át a szigorú lektorok gondos ellenőrzésén, mint kés a vajon: egy héttel a benyújtása után már el is fogadták. Holott általában hónapokig tart, míg a folyóirat szerkesztői és a szerzők zöld ágra vergődnek egy tudományos közlemény végleges szövegét illetően. Persze, a covid-19 kutatása prioritást élvez az elbírálásnál.

A kutatásban felmérték, hogy a tavalyi első járványhullám, majd a későbbi hónapok során hány ember lehetett fertőzött a koronavírussal valójában. Az eredmény szerint kevesen: először nyolcezerből csak ketten, majd tízezerbőé hárman. A kutatásban négy orvosi egyetem vett részt, és több mint egymilliárd forintba került.

Az eredményeket először a világ egyik legfontosabb orvostudományi folyóiratának, a New England Journal of Medicine-nek küldték el, de őket annyira nem villanyozta fel a kutatás, így visszautasították. Azt nem tudni, hogy ezután hány helyen próbálkoztak még vele, míg végül kikötöttek a GeroScience-nél. 

A 444 megkeresésére a Semmelweis Egyetem így reagált a kutatás eredményei publikálásának kapcsán felmerült kérdésekre:

„Mivel a lap – az idős korosztály kitettsége miatt – a COVID-19 okozta világjárvány kitörése után szinte azonnal indított egy kifejezetten a koronavírussal összefüggésben lévő »szekciót«, rovatot, ezért a lap Magyarországon is dolgozó főszerkesztője minden olyan egészségügyi intézményt megkeresett, akik érintettek a COVID-ellátásban és/vagy kutatásban. A főszerkesztő nyomon kísérte a H-UNCOVER vizsgálattal kapcsolatos tudományos munkát és kezdeményezte a tanulmány megjelenését. Ugyanakkor a tudományos publikációk természetéből adódóan nem a főszerkesztő, hanem minimum 2-3 független szakértő bírálja el az adott közleményt, ennek alapján dől el, hogy az adott cikk megjelenhet-e a lapban”.