Csaknem 100 háziorvos hiányzik Budapestről

Csaknem 100 háziorvos hiányzik Budapestről

Klausz Irén háziorvos beolt egy nőt a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina harmadik adagjával Wild Zoltán Zsoltné asszisztens segítségével a nagymányoki Váraljai „Őszikék” Szociális Intézményben 2021. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Fotó: Kiss Dániel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országszerte 607 körzetben hiányzik a háziorvos, további 236-ban pedig a fogorvos – erről írt a Napi.hu az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai alapján. Ez szinte megegyezik a július adatokkal. Budapesten is érezhető a hiány, 92 háziorvosi körzetben nincs doktor és 81 fogorvosi praxis is üres. Az üres rendelőkben a betegek ellátása helyettesítéssel oldható meg.

A cikk idézi a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Budapestről készült kiadványát is, amely a 2020-as évet vizsgálta. Eszerint abban az esztendőben a fővárosi kórházakban – az ezer ágynál többet működtető szakterületek közül – a fertőző, a pszichiátriai és a csecsemő-, illetve gyerekgyógyászati osztályokról hiányzott a legtöbb orvos, míg a szülészeti-, nőgyógyászati, bőr- és nemibetegellátó, valamint reumatológiai osztályokon orvos többlet volt. Bár a fővárosban az egészségügyi szolgáltatások könnyebben elérhetők mint országosan, de az orvoshiány is jelentősebb. Az is kiderült, hogy a 2020-as évben 42 ezer orvosi és 105 ezer szakdolgozóra lett volna szükség az országban az egészségügy zavartalan üzemeltetéséhez, ezzel szemben 37 100 orvos dolgozott, és 101,3 ezer szakdolgozói állás volt betöltve.

Az adatokból az is látszik, hogy a fővárosiak az egészségükre valamivel több mint 111 ezer forintot költöttek 2020-ban, szemben az országos 74 ezer forinttal. A szűrővizsgálatok is visszaszorultak abban az esztendőben, hiszen míg akkor tüdőszűrésen 160 ezren vettek részt, egy évvel korábban még 262 ezren.

A pandémia kitörésének évében a fővárosban – hasonlóan az országoshoz – megközelítőleg negyedével csökkent a járóbeteg-ellátás forgalma. De a szakrendelők leterheltsége az országos átlagnál jóval nagyobb volt, a KSH szerint az országos átlaghoz képest, Budapesten száz lakosra számítva 72 százalékkal több megjelenést, 78 százalékkal több beavatkozást és 80 százalékkal több szakorvosi munkaórát regisztráltak a rendelőkben.

Címkék: háziorvos