Csőd szélére vitte az erzsébetvárosi önkormányzati céget az ügyvezető, és beszállt a divatiparba

Csőd szélére vitte az erzsébetvárosi önkormányzati céget az ügyvezető, és beszállt a divatiparba

A budapesti Százház utcai park (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lapunk értesülései szerint számos szabálytalanságra derült fény a fővárosi VII. kerületi önkormányzat tulajdonában álló Evikint Kft.-nél zajlott átvilágítás során, ezért hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt tettek feljelentést ismeretlen tettes ellen a kerületi rendőrkapitányságon.

A vizsgálat a korábbi ügyvezető, a hajdúböszörményi Nyíri Dóra regnálása alatt történteket érintette. Az átvilágítás a közelmúltban zárult le. Az erről szóló jelentés szerint a volt ügyvezető önkormányzati felhatalmazás nélkül rendelte meg feladatok elvégzését az alvállalkozóktól. A konkrét munkákra kapott pénzt a cégnél több esetben nem az előre meghatározott célra, hanem más megrendelésekre költötték, így ezeket szintén felhatalmazás nélkül fizették ki. A jelentés alapján ráadásul egymás után kapta a megrendeléseket a hajdúböszörményi székhelyű, állami és fideszes önkormányzatok megrendelésein gyarapodó Tömb 2002 Kft. Jutott munka a Tömbbel azonos tulajdonosi körbe tartozó Épít-Takarít Bt.-nek is, amely meghívásos közbeszerzési eljárás után nyerte el a kerületben található Százház utcai park felújítását. Ám az Épít-Takarít nem jutott hozzá a munka teljes árához. Az ügy miatt felszámolási eljárás van kilátásban az Evikinttel szemben – derül ki a birtokunkban lévő iratokból.

Az Evikint Kft.-t Erzsébetváros fideszes többségű önkormányzata alapította 2012-ben gondnoki és takarítói feladatok ellátására. Ekkor ültették a cég ügyvezetői székébe az akkor mindössze 19 éves Nyíri Dórát, akinek a cégadatbázisban máig hajdúböszörményi lakcíme van. Hogy milyen végzettséggel és vezetői gyakorlattal szavazták meg ügyvezetővé, nem tudni, ugyanis zárt ülésen döntöttek a kinevezéséről, ahol az életrajzát sem olvasták fel. Nyírit csak 2019 novemberében tették lapátra, miután az ellenzék győzött az októberi önkormányzati választáson.

Tízezreket szedett be egy egyházi temetkezési cég jogtalanul az elhunytak hozzátartozóitól | Magyar Hang

Az Evikint, illetve a Tömb 2002 Kft. és az Épít-Takarít Bt. összefonódásait korábbi cikkeinkben lepleztük le. Nemcsak számos alvállalkozói megrendelést kapott a két cég az Evikinttől, hanem olyanokat is, amelyeket a tevékenysége alapján az Evikint maga is el tudott volna végezni. Ez azonban nem minden: a fővárosi Evikintnek ugyanaz a hajdúböszörményi nő készítette a könyvelését, mint a két böszörményi cégnek, illetve a könyvvizsgálójuk is azonos. De még a cégbíróságon is ugyanaz a debreceni jogász járt el mindhárom cég esetében.

A Keleti pályaudvar közelében található Százház utcai park felújítása is része a feljelentésnek. Erre az Evikint 2018-ban kapott megrendelést az önkormányzattól nettó 99 millió forintért. A közbeszerzés kapcsolattartója Nyíri Dóra volt, a munkára kizárólag hajdú-bihari cégek kaptak ajánlattételi felhívást. Természetesen azok, amelyeknek „társaságában” a szóban forgó hajdúböszörményi cégek rendszerint verhetetlenek a tendereken. Az Épít-Takarít Bt. útja szinte kikövezett volt: úgy kapta meg a megbízást, hogy a másik két pályázó cég nem teljesítette a hiánypótlást, így egyszerűen kizárták őket. A park azóta elkészült. Az önkormányzat átvette, az Evikint mégsem tudta kifizetni az Épít-Takarít Bt.-t. 16 millió forinttal adósa maradt, mivel – az iratok szerint – a pénzt másra költötte az ügyvezető. A felszámolási eljárás bedönthetné az Evikintet, ezért most az önkormányzatnak kell kisegítenie tagi kölcsönnel az azóta leállított céget. Erről lapzártánk utáni ülésen döntöttek a képviselők.

A Hajdúságból irányítják az erzsébetvárosi közbeszerzéseket | Magyar Hang

Nyíri Dórától, a volt ügyvezetőtől októberben közérdekűadat-igénylésben szerettük volna kikérni az Evikint közbeszerzési értékhatár alatti szerződéseit, adatigénylésünkre azonban még csak nem is reagált – azóta sem. Az átvilágításban javasolt feljelentést ismeretlen tettes ellen tették. Ebben javasolták Nyíri meghallgatását is a nyomozó hatóságoknak.

A volt ügyvezetőt – aki egyébként „plus size” (nagy méretű) ruhaneműk forgalmazásával belépett a divatvilágba, és időközben szülővárosában üzletet is nyitott – e-mailben újra kerestük meg, de nem válaszolt az átvilágítást érintő kérdéseinkre. Így arra a felvetésünkre sem, miszerint rokonságban is áll-e azzal a Török családdal, amely a szóban forgó két hajdúböszörményi vállalkozás tulajdonosa.

Tovább folyik a böszörményi biznisz Erzsébetvárosban | Magyar Hang

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/18. számában jelent meg április 30-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/18. számában? Itt megnézheti!