Csökken a nyomtatott sajtópiac, zuhant a NER-lapok olvasottsága

Csökken a nyomtatott sajtópiac, zuhant a NER-lapok olvasottsága

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután a Matesz (vagyis a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség) a koronavírus-járvány negatív hatásai miatt – a kiadók közös döntése alapján – nem adta ki az idei második negyedévi gyorsjelentését, most némi meglepetésre publikálta a harmadik negyedév számait. Ez például a hetilapok esetében lehetővé teszi a január elsejei állapot összehasonlítását a november elsejeivel, magyarán az év első 9 hónapjában bekövetkező változásokat követhetjük nyomon. Ebből kiderül, hogy tulajdonképpen minden auditált kiadvány példányszáma csökkent – a legtöbbet a Nők Lapja (nagyjából 18 ezret), de jelentőset esett a NER-kézbe került Szabad Föld (4 ezer) is. A Hvg nagyjából kétezer, a 168 Óra közel ezerötszáz, a Magyar Demokrata nyolcszáz példánnyal esett.

Az auditált országos napilapok közül a Nemzeti Sport négyezer, a Népszava két és fél ezer értékesített példánnyal csökkent kilenc hónap alatt. A friss számok alapján így az egyetlen sportnapilapból átlagosan naponta már csak 23 ezer példány fogy, a Népszavából pedig 17 ezer. A Magyar Nemzet néven megjelenő kormánypárti napilapot nem auditálják, így annak eladásairól nem tudni pontosat – piaci információk szerint jelenleg 10 ezer körüli példányszámban fogyhat. 

Forrás: Magyar Hang

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Magyar Hanggal az általános sajtópiaci trendekkel ellentétes folyamatok zajlanak: idén ugyan valamivel (egész pontosan 797) példánnyal kevesebb újságot nyomtattunk a tavalyi mennyiségnél, de 9,23 százalékkal többet adtunk el 2019-hez képest. Ezzel a Magyar Hang átlagos példányszáma 2020 második felében meghaladta a 12 ezret. Az igazsághoz tartozik viszont az is, hogy lapunkat nem auditáljuk, mert nincs pénzünk rá és a hirdetések döntő többsége amúgy is politikai alapon kerül a kiadókhoz, nem a valós olvasottság arányában. Komoly hirdetői érdeklődés esetén örömmel megmutatjuk a példányszámunkat bizonyító elszámolásokat. 

Érdekes megnézni a megyei napilapok számainak változását is – ezek mindegyike a Fidesz totális ellenőrzése alatt van, hiszen jó ideje a Kesmához (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) tartoznak. Érdekes, hogy nem mindegyik lapot auditálják, így a táblázatban csak azokat vettük figyelembe, amelyekről rendelkezünk adattal. A számokból megállapítható: a megyei napilapok olvasottságának zuhanása nem lassul, összesítésben ők március óta, tehát alig fél év alatt több mint 18 ezer előfizetőt-vásárlót veszítettek el. A legtöbbet, 2821 vevőt a Kisalföld veszítette– igaz, ez a legnagyobb vidéki napilap az átlagosan 36 500-as példányszámával. Arányaiban a legtöbbet idén a Komárom-Esztergom megyében terjesztett 24 Óra csökkent: olvasóinak tizede tűnt el fél év alatt. 

Még szembetűnőbb a változás, ha a választások óta tartó folyamatokat vizsgáljuk meg. Az auditált Kesma-lapok 2018 áprilisa óta elveszítették táboruk több mint negyedét, vagyis 94 és fél ezer olvasót! Igaz, még így is elég sok embert érnek el: szeptember végén naponta 274 822 fizető olvasóhoz jutottak el.