Debreciner: Soron kívüli oltást ajánlott az önkormányzat a debreceni képviselőknek

Debreciner: Soron kívüli oltást ajánlott az önkormányzat a debreceni képviselőknek

Bíró Krisztina szakgyógyszerész hűtőbe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Debreceni Egyetem Klinikai Gyógyszertárában 2021. március 2-án (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Debrecen önkormányzati képviselői számára a város polgármesteri hivatala felajánlotta, hogy soron kívül részesülhetnek a koronavírus elleni védőoltásból – írja a Debreciner.hu. A lap értesüléseit a Momentum és az MSZP politikusai, valamint egy független képviselő is megerősítette.

A képviselők elmondták, nagyjából két héttel ezelőtt telefonon keresték őket a polgármesteri hivataltól, és az „oltási terv önkormányzati hivatalnokokra is kiterjesztett részére” hivatkozva ajánlották fel a soron kívüli oltást. Kőszeghy Csanád Ábel független képviselő beszámolója szerint a hivatal igényfelmérést végzett arról, hogy „adott esetben” igényelnék-e a képviselők a vakcinát. Madarasi István (MSZP) igennel, Mándi László a saját és párttársa, Szabó Bence nevében nemmel, Kőszeghy Csanád Ábel pedig nem válaszolt. Mándi László elmondása szerint a Momentum képviselőit meglepte a lehetőség, főleg az, hogy ők kerülhetnek előrébb az oltási sorrendben, nem például a pedagógusok. Később Madarasi is visszamondta a lehetőséget.

Kőszeghy Csanád Ábel a Debrecinernek arról is beszámolt: később rákérdezett, lett-e eredménye az igényfelmérésnek, a polgármesteri hivatal pedig arról tájékoztatta, hogy végül egy képviselő sem kapott ilyen úton oltást, nem is küldték tovább a névsort az Operatív Törzsnek, amelytől – tudomása szerint – engedélyt kértek volna a soron kívüli vakcinálásra.

A lap korábban arról írt, hogy a Debreceni Egyetem kancelláriájának dolgozóit soron kívül beoltották a koronavírus ellen. Később arról is beszámoltak, hogy az intézmény nem cáfolta az értesüléseiket, ugyanakkor több, egymástól független, egyetemi ügyekre rálátó forrásuk is megerősítette a hírt.

A Debreciner.hu korábban Vitányi István, a Fidesz országgyűlési képviselőjének oltásáról is írt. A politikus a saját közösségi oldalán árulta el: beoltották a Pfizer-BioNTech vakcinájával. Egy kommentben a gyors sorra kerülését azzal indokolta, hogy hamar regisztrált, miközben ezt a kormányzati kommunikáció szerint nem is kellett volna, hogy figyelembe vegyék a lista összeállítói. Az esetről megkérdezték Vitányi Istvánt, a képviselő azonban nem reagált.

Emlékezetes, korábban Hiesz György, Gyöngyös független – korábban MSZP-tag – polgármestere is soron kívül oltatta be magát. Lépése miatt a kormánypárti politikusok hetekig támadták a városvezetőt. Akárcsak László Imrét, Újbuda DK-s polgármesterét, aki azzal magyarázta az oltást, hogy orvosként, és nem a kerület vezetőjeként kapta meg azt.

Tóth József, a Hajdú-Bihar megyei Polgár DK-s polgármestere ugyanakkor visszautasította a neki felajánlott oltást. Az ATV Híradójának elmondta, azért döntött úgy, hogy hátrébb áll a sorban, mert városában vannak olyanok, akiknek nagyobb szüksége van a vakcinára.