Direkt36: Így próbálta kerülni a nyilvánosságot Orbán Gáspár a csádi útjain

Direkt36: Így próbálta kerülni a nyilvánosságot Orbán Gáspár a csádi útjain

Orbán Gáspár Csádban (Képernyőfelvétel: Cnarr-Tchad / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A miniszterelnök fia már-már komikus módon igyekezett elrejteni, hogy részese a Csádban tervezett magyar katonai misszió szervezésének – számolt be róla a Direkt36 pénteken. Mint írták, a kormány is titkolta a miniszterelnök fiának szerepét, de amikor rájöttek, hogy a Direkt36 és a francia Le Monde francia lap bizonyítékokat szerzett a részvételéről, egyenesen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hozta nyilvánosságra Orbán Gáspár szerepét egy, a kormány közelébe került Indexnek adott csütörtöki interjúban, megelőzve az oknyomozó lapot. – Speciális képzettsége, jogi ismerete és nyelvtudása miatt alakulatától a miniszteri kabinetbe vezényelve a csádi misszió előkészítésében vesz részt, más katonai és civil elöljárókkal együttműködve – mondta tárcavezető.

A Direkt36 részletesen beszámolt arról, hogy Orbán Gáspár hogyan próbálta elkerülni a nyilvánosságot csádi útjain során. Például megfogalmazásuk szerint „furcsa jelenet” zajlott le 2023. december elején, amelyet a csádiak készítettek és hoztak nyilvánosságra. Ezen ugyanis az látható, hogy a amikor Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a delegációjával együtt megérkezett a csádi elnöki palotához, kíséretének egyik tagja a kamerát meglátva a palota helyett inkább a kert felé indult, miközben elkezdett egy maszkot keresni a zsebében. A videó következő jelenetében az említett férfi már maszkban látható.

A magyar oknyomozó portál a francia Le Monde az elmúlt hetekben tucatnyi hasonló videón és fotón próbálta beazonosítani a rejtélyes fiatalembert, aki 2023 májusa és 2024 januárja között legalább hat hasonló találkozón vett részt. Állításuk szerint a férfi figurája kizárólag csak az afrikaiak által feltöltött anyagokban bukkan fel, ám ezek közül is csak néhány olyan fotót és videót találtak, ahol látszik az arca. Végül a miniszterelnök fiát két különböző arcfelismerő applikáció segítségével azonosították.

A magyar oknyomozó lap megjegyezte azt is, hogy a honvédelmi tárcához korábban közérdekű adatigénylést is benyújtottak az ügyben, amit a minisztérium azzal utasított el, hogy „a csádi katonai misszióval kapcsolatos adatok a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021. évi CXL. törvény 15. § (3) bekezdése értelmében nem nyilvánosak”. – A HM nem magyarázta meg, hogy ha a mi kérdésünkre nem árulták el, hogy a miniszterelnök fia a csádi misszióban részt vesz, akkor miért beszélt erről nem sokkal később nyilvánosan Szalay-Bobrovniczky Kristóf – tette hozzá a lap.

A teljes írás itt olvasható.