Dobrev Klára árnyékkormányt alakít

Dobrev Klára árnyékkormányt alakít

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, hogy „mutasson kiutat Magyarországnak”, adjon alternatívát és alakítson árnyékkormányt. Egyúttal árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra. A politikus jelezte, hogy eleget tesz a felkérésnek.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke pénteken délután a Facebook oldalukon közzétett videóban beszélt arról, hogy a kormány a választás előtt hazudott a magyaroknak, majd a választás után a rendszerváltás óta legfájdalmasabb megszorítócsomagot vetette ki az emberekre. – Azt hazudták nekünk, hogy nem lesz sem rezsiemelés, sem adóemelés, sem megfizethetetlen árak, aztán látjuk, hogy mi lett – fogalmazott. Ma ezért két dolog biztos szerinte: Orbán Viktor miatt van megélhetési válság Magyarországon és amíg ő miniszterelnök marad, marad a válság is. – Ma a kormány távozása az elsőszámú feltétele annak, hogy véget vessünk ennek a megélhetési válságnak – mondta a politikus, hozzátéve, hogy ilyenkor az ellenzéknek példát kell mutatnia. Mivel ma a Demokratikus Koalíció a legnagyobb támogatottságú és legnagyobb frakcióval rendelkező parlamenti párt, ezért nagyobb szerintük a felelősségük is. 

A Demokratikus Koalíció ezért arra kérte Dobrev Klárát, hogy mutassa meg, mit tenne ebben a helyzetben az a közösség, amely az európai Magyarország eszméjére esküdött fel. – Arra kértük Dobrev Klárát, hogy mutasson kiutat Magyarországnak az Orbán-kormány okozta megélhetési válságból – fogalmazott Molnár Csaba.

Egyúttal bejelentette: a DK elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt, mutassa meg, hogy van az Orbán-kormánynak európai alternatívája, árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra. Meggyőződésük, hogy nincs ma nála alkalmasabb személy erre a feladatra.

A politikus ezután arról beszélt, hogy Dobrev Klára dolgozott az államigazgatás minden szintjén, öt nyelven beszél, jogász és közgazdász diplomája van, az Európai Parlament alelnökeként kulcsfontosságú nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik. – Elkötelezett hazafi, igazi európai magyar demokrata – mondta, hozzátéve, hogy „az országnak Dobrev Klárára van szüksége”.

Dobrev Klára a párt elnökségi ülésén jelezte, hogy eleget tesz a felkérésnek, elvállalja az árnyékkormány megalakítását és vezetését. Terveiről vasárnap egy sajtónyilvános rendezvényen fog beszélni, hétfőn pedig bemutatja az árnyékminisztereket.

Molnár Csaba szavai szerint, erre készültek.

A Magyar Hangnak már szerdán volt értesülése arról, hogy árnyékkormányt hoz létre a DK, amelynek vezetője Dobrev Klára lesz. Információnk szerint az erről szóló bejelentést eredetileg hétfőre tervezték. Dobrev Klára sajtósát szerdán, Varju Lászlót pedig csütörtökön kérdeztük, ám akkor még mindketten tagadták, hogy árnyékkormányt hoz létre a párt. Úgy tudjuk, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke nem vállal „tisztséget”, Varju László ugyanakkor árnyékminiszter lesz, gazdasági-pénzügyi területen.