Donáth Anna: A Momentum benyújtja a parlamentnek az Isztambuli Egyezményt

Donáth Anna: A Momentum benyújtja a parlamentnek az Isztambuli Egyezményt

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum benyújtja a magyar parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra, melyre a kormány évek óta nem hajlandó – közölte Donáth Anna pártelnök szerdán.

A Momentum elnöke felhívta a figyelmet, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter korábban így indokolta a kormány elutasító álláspontját: „Az Isztambuli egyezmény politikai hiszti. A nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon, nem kell választani a család és munka között, a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is. Az áldozatsegítésben, szociális és családpolitikában minden védelem adott.”

Donáth ennek kapcsán elmondta: „Személyesen is vitáztam akkor erről Varga Judittal, akinek a szeme sem rebbent akkor, amikor azt állította, a nők helyzetével minden rendben van Magyarországon.” Donáth Anna hozzátette, hogy ugyanaz a Varga Judit (vagy legalábbis a Facebook-oldala – a szerk.) most azt állítja, hogy férje, Magyar Péter éveken át terrorizálta, verbálisan és fizikailag is bántalmazta. „A Momentum évek óta követeli az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Zéró toleranciát hirdetünk a családon belüli erőszakkal szemben. Az egyezmény végeredményben minden családon belüli erőszak áldozatán segíthetne, legyen szó férfiakról vagy nőkről, fizikai, verbális vagy mentális bántalmazásról. Ha valamikor, akkor most eljött az idő, hogy a kormány is belássa ennek szükségességét, és megszavazza a Momentum előterjesztését a parlamentben” – fogalmazott Donáth Anna.

Kedden Cseh Katalin momentumos EP-képviselő mellett Donáth Anna is arról írt a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a Magyar Péter-ügyben. Mint Donáth Anna fogalmazott: a hangfelvétel bebizonyította, amit eddig is tudtunk: Magyarországon régen megszűnt a jogállam. A felvételen Varga Judit akkori igazságügyi miniszter elismerte, hogy a kormány manipulálja az ügyészség nyomozati anyagait, és Polt Péteren keresztül befolyásolja az igazságszolgáltatást.

„Bebizonyosodott, hogy jogosan követeltük az Európai Bizottságtól, hogy várja el a kormánytól a jogállam helyreállítását. És bebizonyosodott, hogy az Európai Bizottság jogosan kötötte szigorú feltételekhez az EU-s pénzek felszabadítását. Nem véletlenül küzdünk mi is azért, hogy Magyarország a kormány megkerülésével, közvetlenül kapja meg az EU-s pénzeket, és hogy kötelezővé tegyék az Európai Ügyészséghez való csatlakozást. A ma nyilvánosságra került hangfelvételt elküldöm az Európai Bizottság alelnökének, Vera Joruovának, aki évek óta dolgozik a magyar jogállamiság helyreállításán Brüsszelben. Azért fogom elküldeni neki, hogy amikor Orbán Viktor legközelebb arról próbálja meggyőzni őt, hogy Magyarországon az igazságszolgáltatás független és működik a jogállam, akkor szó szerint tudja neki idézni a volt igazságügyi miniszter szavait" – írta Donáth Anna.