Dudálós tüntetés: A veszélyhelyzet elmúltával is a veszélyhelyzetre hivatkozva büntetne a rendőrség

Dudálós tüntetés: A veszélyhelyzet elmúltával is a veszélyhelyzetre hivatkozva büntetne a rendőrség

Rendőri intézkedés a Clark Ádám téren (Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folynak a Hadházy-féle dudálós tüntetés kapcsán indított meghallgatások a rendőrségen. Kedd délelőtt 10 órára idézték be Szepesházi Péter ügyvédet, volt bírót, akinek köszönhetően korábban több devizahiteles ügy is eljutott az Európai Unió Bíróságára (EUB). 

– A Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő által szervezett dudálós tüntetések közül a május 11-i tiltakozáson vettem részt. A rendőrök akkor intettek ki a forgalomból a Várkert bazár felőli oldalon, és vették fel az adataimat, amikor körülbelül a hatodik kört tettem meg a nulla kilométerkő körül, miközben olyan transzparenseket lógattam ki az autó ablakán, hogy „Kásler, beteg vagyok, áss el!” vagy „Taigetosz!” – részletezte a történteket az ügyvéd. – Hosszú idő elteltével, már a veszélyhelyzet megszüntetése után, valamikor júniusban jött ki a százezer forintos büntetés. A közlekedési szabályok megszegése, azaz a dudálás miatt nem büntettek meg, azt inkább az első dudálós tüntetéskor alkalmazták. A kijárási korlátozások megsértésére hivatkozva sem büntettek, a rendezvényen való részvétel miatt viszont megbírságoltak.

Szepesházi Péter kérdésünkre azt is elmondta, hogy miután ki se szállt az autóból, nem érintkezett és nem is találkozott senkivel, egyszerűen dudálással és körözéssel tiltakozott a kormány egészségügyet érintő – szerinte hibás és hiányos – járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. Így nem tudja mire vélni a büntetést, illetve az ellene indított eljárást, hiszen nyilvánvalóan nem sértette meg a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendelkezéseket. Azt is hozzátette, hogy véleménye szerint a rendőrök nem azért vonultak a helyszínre, mert nem volt más dolguk, hanem minden bizonnyal felsőbb utasításra cselekedtek. 

– A mai meghallgatáson kiderült, hogy a veszélyhelyzet elmúltával már nem tudnak felelősségre vonni a veszélyhelyzetben elrendelt kijárási korlátozás megsértése miatt. A rendezvényen való részvétel miatt azonban tovább folyik az eljárás, mert megítélésük szerint azzal, hogy a körforgalomban haladtam az autóval, egyben egy rendezvényen is részt vettem. Ez utóbbi jogalapját az adja, hogy a veszélyhelyzet megszüntetéséről hozott törvényben volt egy olyan rendelkezés, amely szerint bizonyos szabálysértéseket úgy kell elbírálni, mintha még mindig veszélyhelyzet lenne. Ezek közé tartozik a rendezvényen való részvétel. Ezzel egy ősrégi jogelv alól teremtettek kivételt, amely szerint amennyiben egy adott helyzet, szituáció már nem áll fenn, akkor büntetni sem lehet erre hivatkozva – magyarázta.

Mint megjegyezte, ez szerinte alkotmányellenes. A hasonló helyzetben lévő sorstársak figyelmét felhívta arra, hogy a gyülekezési törvény szövegében nincs benne a rendezvény szó, csak a gyűlés szó. A kormányrendeletben viszont a rendezvény szó szerepel, tehát ezen az alapon is lehet vitatni a rendőrség álláspontját.

A rendőrségi eljárás Szepesházi szerint egyébként teljesen korrekt volt, a hatóság képviselője elmondta a saját álláspontját, majd ő is, hogy miért nem tartja védhetőnek a rendőrség álláspontját. Ezzel együtt úgy véli, az ügyben nem az egyszerű ügyintéző fog határozni, hanem magasabb szinten születik meg majd a döntés.