Eddig közel százezer aláírást gyűjtött az ellenzék

Eddig közel százezer aláírást gyűjtött az ellenzék

Egységes ellenzék (Fotó: Márki-Zay Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellenzéki pártvezetők, illetve az előválasztás indult miniszterelnök-jelöltek – Jakab Péter kivételével – sajtótájékoztatót tartottak azért, hogy Márki-Zay Péter megválasztott miniszterelnök-jelölttel közösen népszerűsítsék az ellenzék által kezdeményezett népszavazási kérdéseket.

A felszólaló politikusok mindegyike hangsúlyozta, a Fudan Egyetem nem a magyar, hanem a kínai érdekeket képviseli. A hatalmas kínai hitelből épülő intézmény elveszi a lakhatási lehetőséget a rászoruló magyar diákok elől. Ez jól jellemzi a magyar kormány hozzáállását, ahogy az is, hogy az unióban legrövidebb ideig, alig három hónapig biztosítja a munkájukat elveszítő munkavállalók számára az álláskeresési járadékot. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy vegye a fáradságot, és írja alá a Fudan Egyetem megépítése elleni, illetve az álláskeresési járadék 270 napra való kiterjesztéséről szóló népszavazási kérdéseket.

Karácsony Gergely főpolgármester – aki azt is elmondta, már közel százezer aláírást sikerült eddig gyűjteniük – arról beszélt, hogy az elmúlt ősztől a jövő évi választásokig terjedő időszak feladata, hogy a jelenlegi, fején álló rendszert a talpára állítsák.

Dobrev Klára a DK listavezetője mindenkit arra kért, mindenki hozza el ismerőseit az aláíró pultokhoz, majd tavasszal a választásra, hogy le lehessen váltani a mostani kormányt.

Donáth Anna a Momentum elnöke mindenkinek megköszönte az aláírásokat, akik már aláírták a kezdeményezést, és akik még csak most készülnek arra, hogy végre egy igazságosabb országban élhessünk.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke emlékeztetett, három éve a rabszolgatörvény elleni fellépéssel indult az ellenzéki összefogás, amelynek végső célja a kormányváltás, mert csak így lehet letéríteni az országot arról a hibás útról, ahová a Fidesz vezette.

Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke arra hívta fel a figyelmet, mindkét népszavazási kérdés a szociális biztonság növeléséről szól, az egyik a lakhatási válság enyhítésével, a másik az állásukat elvesztők létbiztonság emelésével.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke arról beszélt, hogy értékválasztásról van szó: keleti diktatúrát vagy nyugati jólétet akar az ország. Ezért a kormány által képviselt kínai érdekek helyett a magyar érdekeket kell képviselni a jövendőbeli kormánynak.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje elmondta, a jelenlévő hat párt, a konzervatív ellenzék és a cigányság összefogása lehetőséget nyit a kormányváltásra. Aki aláírja a népszavazási kezdeményezést, az sokat tesz azért, hogy „jövő tavasszal az egységből többség legyen”.

A hvg.hu tudósítása szerint újságírói kérdéseket kizárólag a népszavazás témájában engedtek feltenni. A portál rákérdezett a hetedik frakcióra, amit Márki-Zay vetett fel, azonban sajtófőnöke nem engedte válaszolni, mert szerinte ez nem tartozott a népszavazási témához. A hvg.hu újságírójától elvették a szót, végül Márki-Zay Péter válaszolt, kijelentette, hogy minden kérdésre szívesen válaszol, az M1-nek azt mondta, hogy Orbán Viktort várja nyílt vitára.

A portál híre szerint a sajtótájékoztató vége szinte káoszba fulladt, gyorsan le is zárták, több lap újságírója nem tudott kérdezni.

A Fidesz is reagált az ellenzék sajtótájékoztatójára. Eszerint „a baloldal kijelölt miniszterelnök-jelöltjének egyetlen dolga lenne: nagyon gyorsan bocsánatot kell kérnie az idős emberektől. Embertelen és szégyen, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nyíltan arról beszél, hogy szerinte az jó irány, hogy a koronavírus-járványban idősek halnak meg, mert az idős szavazók halálával neki és a baloldalnak nő az esélye a hatalom megszerzésére”.