Egy idős beteg elhunyt, 178 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Egy idős beteg elhunyt, 178 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

Védőfelszerelésbe öltözött mentők elszállítanak egy koronavírussal fertőzött beteget az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetből 2020. május 5-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt 24 órában 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt egy 68 éves idős beteg; ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek, míg 615-re a betegségben elhunytak száma – jelentette hétfőn a járványügyi tájékoztatás céljából létrehozott kormányzati honlap. A friss adatok szerint az aktív fertőzöttek száma 1763 fő, míg 3761-en gyógyultak fel eddig kórból. Jelenleg 103 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

– Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei, alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége; tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni – olvasható a Koronavirus.gov.hu-n.

Ahogy eddig is, a napi tájékoztatóban megjegyzik: „Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés terjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.”