Egy tanulmány szerint az omikron azért fertőzőbb, mert a régi típusú koronavírussal kombinálódott

Egy tanulmány szerint az omikron azért fertőzőbb, mert a régi típusú koronavírussal kombinálódott

Forrás: Fusion Medical Animation/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy pénteken, előzetesen kijött tanulmány szerint az új típusú koronavírus omikronnak elnevezett (B.1.1.529 számú) variánsa azért hordoz magában olyan sok mutációt, mert a megfázásos tüneteket produkáló, régi típusú koronavírus és az új típusú koronavírus kombinációjáról van szó. Emiatt lehet jóval fertőzőbb az eddigi variánsoknál.

Az Nference orvosbiológiai kutatásokat végző cég kutatói az omikron tüskefehérjéjét összehasonlították az eredeti, az alfa, béta, gamma és delta variánsokkal is, ahogy az összes többi, jelenleg 1523 beazonosított vírusmutációval, és 26 egyedi mutációt találtak, ebből 23 változást, két hiányt és egy betoldást találtak. (Az eredeti vírus tüskefehérjéhez képest 37 a mutációk száma.) Ez az újonnan megjelent mutáció (ins214EPE) semelyik eddigi új típusú koronavírus-változatban nem volt kimutatható, ellenben az omikron variáns „hozzájuthatott” a HCoV-229E nevű régi típusú koronavírus genomjának felhasználásával. Egyik új típusú koronavírus-mutációnak sincs a HcoV-229E nevű régi koronavírussal közös örökítőanyaga, csak az omikronnak.

A feltételezések szerint egy olyan emberben alakulhatott ki ez a vírusmutáció, aki egyszerre volt fertőzött a régi és az új típusú koronavírussal is. Azt már korábban kimutatták a kutatók, hogy a tüdőben, illetve az emésztőrendszerben mindkét típusú koronavírus-fertőzés jelen lehet egyszerre. Egy ilyen, kettős fertőzöttség pedig lehetőséget ad a vírusok genetikai anyagának rekombinációjára, olyanképpen, hogy egy sejtet egyszerre fertőz meg mindkét vírus. Ilyen esetben a sejt mindkét fertőző vírus RNS-ét elkezdi „gyártani”, így az újonnan gyártott vírusmutáció mindkét „szülőjének” örökítőanyagát tartalmazza.

Címkék: omikron