Egyelőre csak ígéret a „Tiborcz-adó”

Egyelőre csak ígéret a „Tiborcz-adó”

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely már a megválasztása előtti kampányban, majd a főpolgármesteri poszt elnyerése után is határozott célként beszélt egy általa „Tiborcz-adó”-nak nevezett új adó bevezetéséről, ám a részletek még mindig nem ismertek. A Magyar Hang megkereste a fővárosi kerületek polgármestereit, hogy egyáltalán nyitottak lennének-e egy ilyen intézkedésre. Volt, aki egyértelműen elutasította az ötletet.

Dolgozunk a Tiborcz-adó bevezetésén, kellő időben tájékoztatjuk majd a nyilvánosságot is – ezzel az egyetlen mondattal reagált a főváros sajtóosztálya, amikor Karácsony Gergely egyik kampánytémájának megvalósításáról kérdeztük őket. A főpolgármester ugyanis többször világossá tette, hogy a félmilliárd forintnál nagyobb értékű házakra és villákra – innen jön a miniszterelnök vejére való utalás, aki egyébként perre ment az elnevezés miatt – új adót vetnek majd ki. Ennél több részletet sajnos máig nem lehet tudni, csak annyi derült még ki, hogy a befolyó pénzt szociális bérlakásokra fordítanák.

Az adó bevezetésében Budapest első embere a korábbi tájékoztatás szerint együtt fog működni a fővárosi kerületekkel, már csak azért is, mert nekik van lehetőségük adókat kivetni. A 23 fővárosi kerületi polgármester közül többen is válaszoltak lapunk megkeresésére – sokan nem, beleértve számos ellenzéki vezetésű városrészt is –, és az kiderült, hogy a legtöbbjükkel nem egyeztettek a témáról, legalábbis hivatalos úton nem. Nemcsak a fideszesekkel, de a Zuglót vezető Horváth Csabával, a XIII. kerület élén álló Tóth Józseffel vagy éppen az Újpestet irányító Déri Tiborral sem. Néhányan ugyan utaltak rá, hogy informális beszélgetés már folytattak, illetve még a kampány idején szóba került ez a kérdés.

Gyakrabban büntetik majd az autósokat Budapesten a Hír TV szerint, a főváros rendteremtésről ír | Magyar Hang

Arról egyébként senkinek sem volt kimutatása, hogy egyáltalán hány félmilliárdnál drágább ingatlan lehet az adott kerületben. Az Index korábbi gyűjtése alapján a legtöbb ilyen luxusház a II. és a XII. kerületben található, de azért akad az V., a III. és az I. kerületben is. Megkérdeztük a II. kerület élén álló MSZP-s Őrsi Gergelytől, hogy nyitott lenne-e egy ilyen adó bevezetésére, amire úgy válaszolt, hogy céljuk egy igazságos adórendszer kialakítása. A kormánypárti polgármesterek részéről még ennél is kevesebb volt a konkrétum. A XII. kerületet vezető Pokorni Zoltán stábja azt közölte, hogy önkormányzatuk nem foglakozik a kérdéssel, a belvárosi polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter pedig nem tudja addig kialakítani az álláspontját, míg nem ismeri a konkrét terveket. Az I. és a III. kerület, vagyis a párbeszédes V. Naszályi Márta és a – lényegében már DK-s – Kiss László ugyanakkor nem reagált megkeresésünkre.

Luxusingatlanok a főváros más részeiben is lehetnek, azonban a nyitottság a „Tiborcz-adóra” nem mindig egyértelmű. Talán nem meglepő, hogy az egyik leghatározottabb elutasítás a XVII. kerület fideszes polgármesterétől, Horváth Tamástól érkezett, de a csepeli Borbély Lénárd álláspontja is egyértelműnek tűnik. Úgy foglalt állást, hogy a törvény szerint az önkormányzat csak egyféle adó fizetésére kötelezhet egy meghatározott adótárgyat, márpedig ők már bevezették a hasznos alapterületen alapuló építményadót.

Szerelmes levél Mészáros Katához, Karácsony kérlelhetetlen kérdezőjéhez | Magyar Hang

Az MSZP-s Tóth József – közlése szerint – még nem mérlegelte a tervet, és az erzsébetvárosi Niedermüller Péter is inkább csak arról beszélt, hogy az ő céljuk most forrást biztosítani minél több önkormányzati bérlakás lakhatóvá tételére, hogy ezek a rászorultaknak kiutalhatók legyenek. A XVIII. kerület élén álló, – mára a DK-hoz igazolt – Szaniszló Sándor szerint amennyiben az Orbán-kormány valóra váltja a nagyvárosokat fenyegető iparűzésiadó-csökkentési tervét, akkor megvizsgálják a „Tiborcz-adó” bevezetésének lehetőségét.

A VI. kerületet vezető Soproni Tamás és a XV. kerület élén álló, MSZP-s Németh Angéla volt az, aki egyértelmű nyitottságot mutatott, persze csak a pontos részletek ismeretében.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/8. számában jelent meg február 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2020/8. számban? Itt megnézheti!