Egyelőre nem indokolt a negyedik oltás bevezetése

Egyelőre nem indokolt a negyedik oltás bevezetése

Juhász Tünde tüdőgyógyász szakorvos átadja az oltási igazolást egy nőnek, miután beoltotta a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagjával (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azok az oltatlanok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen, várakozási idő nélkül olthatók – derült ki Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb közzétett ajánlásából, melyet az Index idézett. A közleményből kiderült, hogy védőoltás beadása előtt az esetleges tünetmentes fertőzöttség ellenőrzésére PCR-teszt elvégzése nem indokolt. A NNK ajánlása hangsúlyozza: a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A harmadik oltás szakmai ajánlása szerint az továbbra sem változott, hogy az alapimmunizálás után 4, legfeljebb 6 hónappal kell felvenni az oltóanyagot. A protokoll szerint a második és a harmadik oltás abban az esetben ellenjavallt lehet, ha az először felvett oltás anafilaxiás reakciót váltott ki az oltottnál.ű

A 12–17 év közöttiek ismétlő oltásával kapcsolatban leszögezik, hogy rájuk ugyanaz a szabály vonatkozik, így a harmadik oltás 4, legfeljebb 6 hónap után adható be. A Moderna vakcinából minden esetben fél dózis adható – emelték ki.

A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásából kiderült, hogy a bevezetése egyelőre nem indokolt, azonban a járvány alakulásának a függvényében később döntenek erről.