Egymás után nyílnak a nagyvárosi óvodák, piacok

Egymás után nyílnak a nagyvárosi óvodák, piacok

Óvodások (Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a budapestiek még a koronavírus-járvány miatti korlátozások enyhítésére várnak – amelynek egyelőre az időpontja sem ismert –, a vidéki városokban egyre több óvodát és más intézményt nyitnak meg. A polgármesterek, intézményvezetők mindenhol az egészségvédelmi intézkedések fokozott betartására intenek, és fokozatosan bővül a járóbeteg-szakellátás is – derül ki az MTI körképéből.

Kaposváron például a növekvő igények miatt az eddigi hat ügyeletes óvodán kívül még hármat, az egy ügyeletes bölcsőde mellett még egyet kinyitottak. A városban a múlt héten óvodai elhelyezést 79, bölcsődeit 22 gyermek vett igénybe – közölte Szita Károly polgármester. Nagykanizsán megnyitották az összes óvodát, és az eddigi egy helyett már két bölcsődében fogadják az ügyeletet igénylő szülők gyermekeit. Az intézményekben továbbra is legfeljebb öt gyerek lehet egy csoportban. Erről Balogh László polgármester számolt be a közösségi oldalán.

Székesfehérváron hétfőtől ügyeleti rendszerben szintén valamennyi óvoda megnyitja kapuit, kivéve két intézményt, mert az egyikben fejlesztés zajlik, a másik pedig egy korábban eldöntött átalakulás miatt marad zárva. Valamennyi nem önkormányzati fenntartású óvoda és bölcsőde esetében visszavonták a korábban elrendelt rendkívüli szünetet, ezek az intézmények is nyitva tartanak. Cser-Palkovics András polgármester a játszóterek és szabadtéri edzőparkok megnyitásáról is döntött, a közösségi tereket rendszeresen fertőtlenítik majd, ezek hétfőtől használhatóak ismét.

Leghamarabb csütörtökön döntenek a fővárosi korlátozások sorsáról | Magyar Hang

Szegeden hétfőn szintén valamennyi önkormányzati fenntartású óvoda kinyit, a 45 intézményben ügyeleti rendszerben fogadják a gyerekeket. A létszámkorlátozás miatt a 4100 szegedi óvodás közül csupán kilencszázat tudnak elhelyezni, ezért a szülőktől munkáltatói igazolást kérnek – tudatta a szegedi óvodák igazgatósága a honlapján. A városban szombaton újranyit a Cserepes sori piac, ahol egy időben legfeljebb ötszázan tartózkodhatnak majd. Tatabányán a veszélyhelyzet kezdetén kihirdetett óvodai ügyeleti rend továbbra is érvényben marad, de három helyett már négy intézményben fogadnak gyerekeket, és csoportonként legfeljebb 5 gyermeket látnak el.

Szombathelyen pénteken megnyit a város legnagyobb játszóparkja, a Kalandváros. Itt is érvényesek az egészségvédelmi szabályok: egyszerre legfeljebb csak ötszázan lehetnek bent, tartani kell a másfél méteres távolságot, viselni kell a szájmaszkot, a játszótér használata előtt és után pedig kezet kell fertőtleníteni.

Sopronban a veszélyhelyzet kezdetétől nyitva volt mindegyik önkormányzati fenntartású óvoda és bölcsőde, így a gyerekeket abban az intézményben tudták elhelyezni, ahová egyébként is jártak. Május eleje óta folyamatosan nő az óvodai és bölcsődei ellátásban részt vevő gyermekek száma. Az intézmények legfeljebb ötfős csoportokban látják el a gyermekeket – közölte az önkormányzat.

Szécsényben a múlt héten minden nap hét gyerek volt a bölcsődében, két csoportban. A Cseperedő óvodába egy, a Bárkányi oviba szerdától péntekig már 13-13 gyerek járt, minden nap két csoportban – közölte Stayer László polgármester. Pásztón hétfőn ismét elkezdődik az egynapos sebészeti ellátás a Margit Kórházban, és már 21-féle járóbeteg-szakrendelés működik majd. Mindegyik szakrendelés előjegyzés-köteles, óránként legfeljebb négy beteget láthatnak el. A betegeken előszűrést végeznek: megmérik a testhőmérsékletüket, fertőtlenítik a kezüket és tesztet töltenek ki. Csak sebészeti vagy varrott szájmaszkban lehet vizsgálatra jelentkezni, FFP2-es és FFP3-as maszkban tilos belépni a kórház területére. A magánrendelések továbbra is szünetelnek.

Mohácson szombaton megtartják a havi vásárt és a belvárosi piac szintén fogadja a vevőket e napon. Az önkormányzat arra kéri a kereskedőket és a vásárlókat, hogy mindkét helyszínen gondoskodjanak megfelelő védőeszközök, elsősorban a maszk használatáról. Az ország keleti felében, Tiszafüreden csütörtökön nyílik meg újra az iparcikkpiac, továbbra is az ideiglenes helyszínen, a városi sportcsarnok mellett, itt a 65 évesnél idősebbek 9 és 12 óra között vásárolhatnak.

Jászárokszálláson a napokban elkezdték az egészségügyi alapellátásban és a szociális ágazatban dolgozók koronavírus-tesztelését. Az önkormányzat megelőzés és állapotfelmérés céljából saját költségén száz gyorstesztet vásárolt. Az idősek bentlakásos otthonának lakóit a tervek szerint a héten tesztelik.

A Tolna Megyei Balassa János Kórház a honlapján közölte, hogy tüdőszűrő állomása ismét fogadja a betegeket, de kizárólag előjegyzéssel.