Elfogadta az ítéletet az ügyészség, már biztosan nem megy börtönbe Kaleta Gábor

Elfogadta az ítéletet az ügyészség, már biztosan nem megy börtönbe Kaleta Gábor

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetőjeként sajtótájékoztatót tart az Ukrajnában kialakult helyzetről, a minisztériumban 2014. február 19-én (Fotó: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta az ügyészség a Kaleta Gábor volt perui nagykövetre kirótt ítéletet, az egy év felfüggesztett börtönbüntetést és az 540 ezer forint pénzbírságot – tudta meg a Blikk.

Kaleta Gábort – ahogy arról lapunk is beszámolt – teljes titokban még tavaly hozták haza Peruból, miután 19 ezer pedofil fotót tárolt szolgálati számítógépén. Az ügyre aztán idén februárban derült fény. Bűnösségét beismerte a Budai Kerületi Bíróságon zajlott perének szerdai előkészítő ülésén.

Ilyen esetben, ha a vádlott beismeri bűnösségét és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, az ügyészség úgynevezett mértékes indítványt tesz a kiszabandó büntetésre, aminél súlyosabbat a bíróság sem alkalmazhat. Mivel Kaleta bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyalásról, a bíróság az ő esetében sem alkalmazhatott súlyosabb büntetést, mint az ügyészi indítványban szereplő egy év felfüggesztett szabadságvesztést és a pénzbüntetést – akkor sem, ha egyébként a bűncselekmény három év letöltendő börtönbüntetéssel is sújtható.

Kaleta Gábor 2001-ben került a Külügyminisztériumba, az Amerikai Főosztály után Los Angelesben teljesített külszolgálatot, ezt követően 2012 tavaszán lett a Külügyminisztérium sajtófőnöke. Martonyi János két évvel későbbi távozása után, a harmadik Orbán-kormány idején, ugyancsak sajtófőnöki munkakörben, átigazolta a Trócsányi László vezette Igazságügyi minisztériumba. Utána ismét a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozott, a Latin-Amerika és Karib-térség Főosztályon. Innen nevezte ki Szijjártó Péter limai nagykövetnek, miután a szaktárca 2017. október 19-én újranyitotta a korábban bezárt perui magyar kirendeltséget. 

A Kaleta-ügy | Magyar Hang

Az ítélettel kapcsolatban több Fidesz-közeli személyiség is hangot adott kritikus véleményének, így a kormánypárt EP-képviselője, Deutsch Tamás és a volt amerikai magyar nagykövet, Szemerkényi Réka is. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjának vezetője, De Coll Ágnes a Magyar Hangnak adott interjújában úgy vélekedett: az enyhe büntetés rossz üzenetet közvetít a társadalomnak.

„A pedofil nagykövet enyhe büntetése rossz üzenet a társadalomnak" | Magyar Hang