Elfogadták a Fudan-ellenes utcaneveket

Elfogadták a Fudan-ellenes utcaneveket

Ujgur mártírok útja (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Fudan-ellenes utcaneveket, azokat még a fideszes képviselők sem szavazták le. Igaz, azért, mert máskülönben a saját utcanév-javaslataikat is leszavazták volna.

Nem önálló indítványként került ugyanis a testület elé, hogy fogadják el a Szabad Hongkong út, az Ujgur mártírok útja, a Dalai láma út és a Hszie Si-kuang püspök út elnevezéseket. Tizenhat másik közterület átnevezéséről is döntöttek. Így a II. kerületben lesz Barlangkapu utca, Szabó Magda sétány, Psota Irén utca, Komlós Juci köz és Melocco köz. A III. kerületben Bud Spencer park, a VIII.-ban Koltói Anna tér és Szeles Erika tér, a XI.-ben Molnár C. Pál lejtő, Szerenád utca és Szonáta utca, a XII.-ben Eötvös Loránd park, a XXII.-ben Lili major köz, Kanyar utca, Térey Pál utca és Pelikán Imre utca lesznek.

Baranyi Krisztina június elején hivatalosan is új nevet adott a kínai Fudan Egyetem leendő helyszínét övező közterületeknek. Névtelen közterületeket, illetve a Helyi kikötő utat és a Hídépítő utcát nevezték át. Egyúttal népszavazási kezdeményezést nyújtottak be a Fudan ellen, a választási bizottság ezt engedélyezte is. A kínai hivatalosságok leginkább sértődöttek reagáltak az új utcanevekre.