A választási bizottság engedélyezte a Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdést

A választási bizottság engedélyezte a Fudan Egyetemről szóló népszavazási kérdést

Karácsony Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kérdés effektíve a Magyarországra tervezett, és az adófizetőknek a teljes magyar felsőoktatásnál is többe kerülő kínai Fudan Egyetem kampuszának megépítése ellen irányul. A Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott kérdés így szól: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?” – írja a 444.

A kérdés akkor szerepelhet ténylegesen népszavazáson, ha összegyűlik a 200 ezer aláírás, amit az NVB döntése után hamarosan elkezdhetnek gyűjteni. 

Karácsony Gergely összesen öt népszavazási kérdést nyújtott be, ezek közül kettőt engedett át az NVB. A Fudan Egyetemmel foglalkozó kérdés mellett még erről is lehet népszavazni (a szükséges mennyiségű aláírás esetén): „Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?”

Viszont három kérdést, különböző indoklással, elutasított a testület:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?”

„Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?”

Karácsony Gergely korábban azt nyilatkozta, hogy bármely kérdés elkaszálása esetén élni fognak a jogorvoslat lehetőségével.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy a Kínai Kommunista Párttal szinte összeforrt Fudan Egyetemen gyilkosság történt: egy matematikus késelte halálra a tanszéki párttitkárt: