Gyilkosság a Fudan Egyetemen

Gyilkosság a Fudan Egyetemen

Wang Yongzhen gyászszertartása a Fudan Egyetemen (Fotó: Fudan University)

A Fudan Egyetem sanghaji kampuszán egy matematikus megkéselte a tanszék párttitkárát, aki belehalt sérüléseibe. A gyilkosság indokaként a vádlott bevallotta, hogy szörnyen bántak vele a tanszéken, folytonos kirúgással fenyegették, mert nem teljesítette az elvárásokat. Bár a Fudan a világ száz legjobb egyeteme között szerepel, ennek érdekében embertelen követelményeket támasztanak a munkatársakkal szemben. A magyar kormány ennek az egyetemnek épít kampuszt Budapesten több mint félbilliós kínai hitelből.

Van Jung-csen (Wang Yongzhen) a Fudan Egyetem matematikakarán dolgozott, de a munkája kevésbé a számokhoz és az egyenletekhez kötődött. Ő volt a kar vezető párttitkára, így feladata inkább az egyetem tanárainak, kutatóinak, illetve diákjainak ideológiai felügyelete volt. Talán a legfontosabb funkciója a nyugati propagandaanyagok, illetve a cenzúra által nem engedélyezett hírek terjesztésének megakadályozása volt az egyetemen. Ettől függetlenül tisztán tudományos kérdésekbe is volt beleszólási joga, például ő dönthetett a munkatársak alkalmazásáról és kirúgásáról is.

Halálakor a 49 éves Vang éppen Csiang Ven-hua (Jiang Wenhua) kirúgását készítette elő.

• Mivel magyarázta a gyilkos a tettét?
• Milyen rendszerszintű problémákra mutat rá az eset?
• Mit mond a nem mindennapi történetről maga az egyetem?

A teljes cikket a Magyar Hang július 9-én megjelent 2021/28. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Kína, Fudan Egyetem