Elhagyja a pályát a polgári engedetlenségi mozgalmat elindító tanár

Elhagyja a pályát a polgári engedetlenségi mozgalmat elindító tanár

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhagyja a tanári pályát az a pedagógus, akinek kiállása februárban elindította a hónapokig tartó polgári engedetlenségi mozgalmat, mely során pedagógusok ezrei álltak ki magukért és az oktatásügyért – tudta meg a 444.

„A feleségem is pedagógus, tehát időről időre beszélgetünk arról, hogy elsősorban a pénzügyi okok miatt előbb-utóbb valamelyikünknek olyan állás után kell néznie, ahol azért anyagilag jobban meg van becsülve az ember” – mondta Tóth Viktor, a Kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára a portálnak.

Hozzátette: megfogalmazta magában a választások előtt, hogy ha nincs kormányváltás, akkor elhagyja a pályát, mert azt sejtette előre, hogy ha a Fidesz-KDNP-kormány marad, akkor a pedagógusok következő négy évben semmi jóban nem reménykedhetnek. „Amikor kiderült, hogy melyik tárcához kerül az oktatás, az jutott eszembe, hogy megint csak az erő az, ami itt dolgozik. Eddig volt egy ilyen kedves kis Mikulás bácsi, aki »elirányította a céget«, most meg úgy néz ki, hogy jön a keresztapa, aki majd lófejet tesz minden pedagógusnak az ágyába, hogyha itt hisztizik. Nem tudom, mi a terv, mert ha tényleg rákényszerítik a pedagógusokat, hogy elhagyják a pályát, akkor fogalmam sincs, hogy ki fog holnap tanítani, hogy a klasszikus szlogennel éljek” – mondta.

„Ha csak a pénz lett volna a szempont, akkor már rég felmondtam volna. Nagyon sok pedagógus él úgy, hogy inkább visszaszorítja az igényeit, vagy összekuporgatja azt a pénzt, amire szüksége van egy házfelújításhoz, vagy egy családi nyaraláshoz, de azt mondja, hogy ez az ő hivatása, és ezt szereti csinálni. Én most értem el arra a szintre, hogy ha a munkáltatóm nem vesz emberszámba, és két lábbal tiporja a munkavállalói és az állampolgári jogaimat, akkor minek csináljam tovább?” – tette hozzá.

Hétfőn egy másik, a polgári engedetlenségi akció elején, egy iskolában egyedül tiltakozó tanár kérte arra azokat a pedagógusokat, akik hozzá hasonlóan a tanári pálya elhagyását fontolgatják, egy időben tegyék, hátha ezzel változást tudnak kikényszeríteni. „Nekem ne fenyegetőzzön az a miniszter, akinek az a dolga, hogy értem dolgozzon” – mondta az RTL Híradónak.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Szakszervezetének (PDSZ) alelnöke azt mondta: szerintük a tanárok épp eleget tesznek azért, hogy megbecsüljék őket. „Azt javasoljuk a kollégáknak, hogy ha már ezt a lépést megteszik, látványosan és egyszerre tegyék” – mondta.

Kedden a parlament kormánypárti többsége elfogadta azt a jogszabályt, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a pedagógusok sztrájkját.