Élőben közvetítették, ahogy egy algoritmus töltötte ki a nemzeti konzultációt

Élőben közvetítették, ahogy egy algoritmus töltötte ki a nemzeti konzultációt

Algoritmus tölti ki a nemzeti konzultációs kérdőívet Forrás: Youtube.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tucatszám tölti ki egy számítógépes algoritmus a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultációt, amelyet a Youtube videómegosztó oldalon élőben közvetítenek – vette észre a 444.hu. Az egyik videó 12 órája indult, az oldalán sarkán futó ablak alapján ez idő alatt több mint 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus, amely a feltett kérdésekre teljesen véletlenszerűen válaszol. Mint írják, az akciót közvetítő Tomanovics Gergely azt írta ki oldalára, hogy az oldal üzemeltetőjénél rájöttek a trükkre, amivel automatikusan generált minden egyes kamu kitöltőhöz működő e-mailcímet. Időközben egyébként újraindult a kitöltés, majd ismét megállt.

Emlékeztettek arra is, hogy a Fidesz aktuális narratíváját szolgáló nemzeti konzultációk esetében már korábban is felvetődött, hogy akárhányszor ki lehet tölteni, és ez visszaélésekre adhat okot. A kormány azonban elhárította az észrevételeket.

Mint írták, a legutóbbi nemzeti konzultáció idején is történt hasonló eset. Akkor a rendőrség információs rendszer vagy adat megsértése bűntette miatt javasolt vádemelést egy programozni tanuló férfi ellen. A nyomozást a nemzeti konzultációs weboldalt üzemeltető NISZ Zrt. jelzése alapján rendelték el, miután a rendszergazdák észlelték, hogy a kérdőívet ugyanazon forrásból, hirtelen nagy számban kísérli meg kitölteni egy ismeretlen személy. Az elkövető a tömeges kitöltésekhez egy programot készített, aminek a működéséről álnéven videót is feltöltött az egyik videómegosztó portálra. A felvételen látható volt, amint az automatikus kitöltést lehetővé tevő algoritmus véletlenszerű adatokkal, egymást követően rövid időn belül több tízezerszer tölti ki a kérdőívet – számolt be akkor a módszerről a rendőrség.

Az automatikus kitöltést akkor az tette lehetővé, hogy hiányzott az az eszköz, ami segít kiszűrni a robotokat egy oldalra való belépéskor.