Etetés közben fulladt meg egy fiú egy tolnai kórházban

Etetés közben fulladt meg egy fiú egy tolnai kórházban

Képünk illusztráció! (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kórházi dolgozók hozzáállása miatt halhatott meg egy beteg Tolna megyében – derül ki az ügyészség közleményéből.

Az eset még 2020. október 25-én, a második covid-járványhullám idején történt. Az áldozatot – információink szerint egy 23 éves fiút – a halála előtti napon koronavírus-fertőzés gyanújával vitték be a kórházba. A fiúnak ugyanakkor más egészségügyi problémái is voltak: vele születetett betegsége miatt heveny mandulagyulladástól és nyelési elégtelenségtől szenvedett, csakis pépeset ehetett volna.

Azonban már a kórházba szállítása utáni reggelen darabos reggelit kapott ápolójától. Miután az eset kiderült, anyja rögtön figyelmeztette a kórházi dolgozót, hogy fiának csakis pépes ételt adhatnak, a beteget kezelő orvos pedig a lázlapon is feltüntette a speciális táplálás igényét. Csakhogy pépes étel délután nem volt a kórházi osztályon: az ápoló ezért megkérdezte az orvostól, hogy adhat-e helyette rizses ragut a fiúnak, majd felettese engedélyével kanállal meg is etette az áldozatot. A fiatal sértett ebéd után azonban fulladozni kezdett. Orvosa ugyan megpróbálta szabaddá tenni légútjait, de a beteg ennek ellenére meghalt.

Az ügyben a Pécsi Járási Ügyészség nyújtott be vádiratot a Szekszárdi Járásbíróságra halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt – tudtuk meg Csordás Hajnalkától, a Baranya Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivőjétől. A vád szerint az orvos és ápoló vádlott megsértette a betegek táplálására vonatkozó szakmai irányelv rendelkezéseit, foglalkozási szabályt szegtek azzal, hogy bár ismerték a sértett állapotát, szilárd ételt adtak neki, illetve erről rendelkeztek.

A vádiratban szereplő vétség büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.