Facebook komment miatt kirúgták Lattmann Tamást a közszolgálati egyetemről

Facebook komment miatt kirúgták Lattmann Tamást a közszolgálati egyetemről

Nemzeti Közszolgálati Egyetem (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kirúgták a sajtóban rendre nemzetközi jogászként megszólaltatott – korábban ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett – Lattmann Tamást a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről (NKE) – az intézmény ezt szombaton délelőtt közölte. Egy korábbi Facebook poszt az ügy alapja, amelyben Lattmann Tamás az Alapjogokért Központ női munkatársaira tesz megjegyzést. Az érintett lapunknak azt mondta, hogy – szemben az egyetem állításával – nincs szó szexista megnyilvánulásról, jogsértőnek tartja az eljárást és bíróságra megy.

Az NKE szombaton délelőtt közölte, hogy lezárult a vizsgálat, amely az intézmény egyik oktatójának, Lattmann Tamásnak a közelmúltban a közösségi médiában tett, és nagy sajtónyilvánosságot kapott bejegyzéseivel kapcsolatban indult. Habár ennél konkrétabbat nem írtak, arról volt szó, amikor a jogász Párkányi Eszter, az Alapjogokért Központ egyik elemzője kapcsán kommentelt Pikó András, akkor még csak polgármesterjelölt bejegyzése alá.

„Az Alapjogokért Központ az a hely, ahol még az alapszakos diplomájukat sem megszerzett „elemzők” osztják az okosságot a propagandamédiában. Igaz, legalább csinosak. Vajon milyen funkcióik vannak még?” – ez volt az ominózus kiírás. A kormányhoz köthető médiában cikk is jelent meg róla.

Az egyetem most azt közölte, hogy „ezek a bejegyzések és az általuk közvetített nézetek nem egyeztethetők össze a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által képviselt, az emberi méltósághoz való jogot és a nemek közötti egyenjogúságot tiszteletben tartó értékrenddel”. Arra jutottak, hogy „Lattmann Tamás megnyilvánulása egyetemi polgárhoz méltatlan és elfogadhatatlan”, ezért az intézmény vezetése az egyetemi docens közalkalmazotti jogviszonyát a mai napon megszüntette.

Lattmann Tamás a Magyar Hangnak azt mondta, hogy az ominózus poszt alatti beszélgetésben ő tiszta, hogy mire is gondolt. „Épp eleget és elégszer cáfoltam az Alapjogokért Központ ilyen-olyan elemzéseit az elmúlt években, általában nyilvános vita formájában is, igaz, azok a srácok kevéssé voltak „képernyőképesek”. Amúgy pedig nem az a baj, hogy a kormánypárti ostoba üzenetek megfogalmazása és terjesztése céljából csinos nőket alkalmaznak, kommunikációs szempontból teljesen érthető. Az már egy másik kérdés, hogy az en block a nők helyzetén, például a tudomány területén mennyit fog ez javítani. Segítek, nem sokat.” Lattmann Tamás a rektornak is elismerte az eredeti írása „félreérthető” jellegét, épp ezért tisztázta azt később. – Semmilyen olyan sértő szándékom nem volt, mint amit egyesek politikai érdekből, vagy bármilyen egyéb okból annak tulajdonítanak – közölte.

Lattmann Tamás arra is hivatkozott, hogy a kijelentései összhangban állnak a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozó szabályokkal. Egyúttal kifogásolta azt is, hogy az egyetem úgynevezett érdemtelenségi vizsgálatot indított ellene, márpedig az intézmény szabályzata csak etikai és fegyelmi eljárást ismer.

Lex Rácz Zsófia: úgy módosítják a törvényt, hogy elég lesz, ha csak egyetemre jár | Magyar Hang

– Évek óta zavaró tényező vagyok – mondta elbocsátása kapcsán lapunknak. Hozzátette azt is, hogy még hétvégén panaszt nyújt be az oktatási jogok ombudsmanjához, illetve hamarosan bírósághoz is fordul.

Az Alapjogokért Központ a napokban azzal került fókuszba, hogy egyik elemzőjük, a most is joghallgató 22 éves Rácz Zsófia helyettes államtitkár lesz. Még jogszabályt is módosítanak hozzá, hogy a poszt betöltéséhez ne legyen szükség diplomára.