Facebook-posztban inti óvatosságra az amerikai nagykövetet Deutsch Tamás

Facebook-posztban inti óvatosságra az amerikai nagykövetet Deutsch Tamás

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője (Fotó: Deutsch Tamás / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A fejlemények fényében meglepő bejegyzés jelent meg Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Facebook-oldalán. „Mi már hazaküldtük a tatárokat, a törököket, az osztrákokat, a németeket és végül a ruszkikat is. Óvatosan, Mr. Pressman! Ennyi” – olvasható a közösségi oldalon közzétett szövegben.

Az hagyján, hogy miként arra a hozzászólók is felhívták az európai parlamenti honatya figyelmét, a tatátokat nem mi magyarok űztük ki, az időzítés és a finoman szólva is fenyegetőnek tűnő tartalom kissé avittnak hat a héten történt események tükrében.

Ahogy arról szerdán lapunk is beszámolt a helyszínről, David Pressman amerikai nagykövet bejelentette, Washington szankció alá vonja a Budapesten működő Nemzetközi Beruházási Bankot és annak három vezetőjét, közte Laszlóczki Imre alelnököt. A diplomata indoklása tömören az volt, hogy a sokak által „orosz kémbanknak” tartott, jó ideje inaktív pénzintézettel kapcsolatban jó ideje figyelmeztették a magyar kormányt, ám az nem változtatott álláspontján. És úgy tűnt nem is fog: a Fidesz több prominense, köztük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is azt hajtogatta: „kéretik nem gyarmatként tekinteni ránk”.

A nagykövet bejelentése után azonban egy nap sem telt el, és a magyar kormány közölte: kivonul a bankból – ami arra utalhat, hogy a Fidesz mégiscsak elfogadta az amerikaiak érvelését. Orbán Viktor pedig pénteken már arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy az Egyesült Államok „a barátunk, nem csak a szövetségesünk”, ezért a legszorosabb baráti viszonyra törekszünk vele, nem sokkal később pedig Novák Katalin államfő üdvözölte Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból.