Felfüggesztették Göd polgármesterét

Felfüggesztették Göd polgármesterét

A Gödön győzelmet arató ellenzék (Fotó: Balogh Csaba Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A gödi önkormányzat képviselő-testülete pénteki ülésén többségi szavazással fegyelmi eljárást indított Göd momentumos polgármestere ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. Balogh Csabát a fegyelmi eljárás idejére, harminc napra felfüggesztették állásából.

A Momentum Mozgalom közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy „a mai napon a gödi testület Fidesz–DK–LMP–Jobbik koalíciója megszavazta, hogy induljon fegyelmi eljárás Balogh Csaba momentumos polgármester ellen, valamint tisztségét 30 napra függesszék fel”.

Balogh Csaba jelezte a péntek délelőtt még zajló ülésen, hogy szerinte a döntés a város érdekeivel ellentétes, a fegyelmi vizsgálatot elfogadja, de a felfüggesztés újratárgyalását kéri – írja az Azonnali a testületi ülés közvetítése alapján.

A testületben 3 momentumos politikus van és egy párbeszédes áll még Balogh mellett. Az LMP, DK és a Jobbik 4 képviselővel van jelen, csakúgy mint a Fidesz–KDNP.

A felfüggesztésről szóló indítványt az LMP-s Fülöp Zoltán nyújtotta be, az indokai ezek voltak:
– hat elfogadott napirendi pontot nem tárgyalt meg egy márciusi testületi ülésen;
– a veszélyhelyzet ideje alatt indoklás nélkül felmentette a Gödi Nonprofit Szolgáltató Kft. vezetőjét
– a veszélyhelyzet alatt kizárta az alpolgármestereket a vezetői értekezletekről, holott ha Balogh akadályoztatva lett volna valami miatt, ez megnehezítette volna a helyettesítését
– anélkül nyújtott be a Gödtől kormány által a megyei közgyűlésekhez rendelt területek kapcsán alkotmányjogi panaszt, hogy a képviselő-testületet értesítette volna. Fülöp hangsúlyozta, elvi szinten nincs vita arról köztük, hogy alkotmányjogi panasznak helye van, de annak tartalmáról a testületnek kellett volna dönteni,
– alapos a gyanú, hogy Balogh a beszerzési szabályzattal ellentétesen kötött szerződéseket és teljesített kifizetéseket.

Balogh úgy reagált, hogy a kifogásolt pontok egy részére eleve nem fegyelmi eljárást kell indítani, hanem a kormányhivatalhoz fordulni jogorvoslatért.

Balogh Csaba tizenöt napig még egészen biztosan nem lesz felfüggesztve, akkor kell a testületnek ismét szavaznia erről, a fegyelmi eljárásra viszont 30 nap van. Az azt vizsgáló három tagú (1-1 fideszes, DK-s és párbeszédes taggal) bizottságnak 3 millió forintos keretet szavaztak meg, ha szükség lenne szakértők bevonására – írja az Azonnali.

Gödön az ellenzéki összefogás ugyan tudott győzni a tavaly októberi önkormányzati választáson, azóta azonban eldurvult a viszony a szövetségesek között.

Az ellenzékben meglévő feszültség első látványos jele az volt, amikor április elején több helyi politikus – az LMP-s Fülöp Zoltán, a jobbikos Hives Gábor, illetve a DK-s Lőrincz László és Szilágyi László – egy levélben keltek ki a polgármester ellen. Ezt követően a polgármester próbálta leváltani az LMP-s és DK-s alpolgármesterét, de kisebbségben maradt.

Címkék: Balogh Csaba, Göd