Felháborodtak a bírák, hogy felfüggesztették a folyóiratot, ami elindította a kegyelmi botrányt

Felháborodtak a bírák, hogy felfüggesztették a folyóiratot, ami elindította a kegyelmi botrányt

Varga Zs. András, a Kúria elnöke beszédet mond a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság fennállásának 10. évfordulójára rendezett ünnepségen az Országház Főrendházi üléstermében 2023. május 25-én. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Bírói Egyesület levélben fordult a Kúria Elnökéhez, Varga Zs. Andráshoz, melyben a sajtótermékekben és a Kúria honlapján megjelent, a Kúriai Döntések Bírósági Határozatok kiadásának felfüggesztéséről szóló híradások kapcsán mélységes aggodalmát fejezte ki – vette észre a 24.hu a szervezet közleményét. Az említett folyóirat volt az, amelyből egy vidéki ügyvéd észrevette, hogy a pedofil bicskei igazgató bűntársa, K. Endre kegyelmet kaphatott Novák Katalin államfőtől. Az ügybe Novák mellett Varga Judit is belebukott, aki korábbi igazságügyi miniszterként ellenjegyezte a kegyelmet.

Az egyesület szerint „a folyóirat megjelenésének felfüggesztése és a vizsgálat elrendelése a bírák számára a bírói függetlenséget érintő támadásnak tűnik, amely minden bíró számára a jövőbeni döntések tekintetében dermesztő hatással bírhat”. – A fentiek miatt az Egyesület kérte a Kúria elnökét, hogy a vizsgálat elrendelésének, a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztése okáról és céljáról minél előbb tájékoztassa a bírákat és a közvéleményt – tették hozzá.

Az, hogy a folyóiratot felfüggesztették, csütörtökön derült ki. A Kúria sajtóosztálya az ügyben azt írta a 444-nek: az említett lapszámban megírt döntés közzétételének körülményeire vonatkozóan soron kívüli vizsgálatot rendelt el Varga Zs. András. – A vizsgálatra tekintettel a Kúria elnöke elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését – tették hozzá.