Félhavi nyugdíjat mondott be Orbán Viktor

Félhavi nyugdíjat mondott be Orbán Viktor

Orbán Viktor bejelentése a nyugdíjakról 2023. szeptember 28-án (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Novemberben átlagosan félhavi nyugdíj-kiegészítést fizetünk az időseknek! – ezt közölte Facebook-videójában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány legutóbb január 1-jén emelte a nyugdíjakat, akkor 15 százalékkal. Csakhogy az infláció az év eddigi részében ennél magasabb volt, így a törvény alapján jár a novemberi nyugdíjkorrekció, méghozzá januárig visszamenőleg.

A MNB egyébként éppen szerdán tette közzé inflációs előrejelzését az év egészére. A jegybank az idén 17,6-18,1 százalékos éves átlagos inflációt vár. Ennél persze a nyugdíjasoknál számolt infláció magasabb is lehet. Ha csak az átlagos pénzromlást nézzük, akkor az 2,6 és 3,1 százalék közötti nyugdíjkorrekciót indokolna, ami az átlagnyugdíj szintjén (ami jelenleg nagyjából 210 ezer forint) havi 5400-6500 forint körüli többletet jelenthet. Mivel ezt januárig visszamenőleg adják, így 59.000 és 71.500 forint körüli összeg jön ki. Ez ugyanakkor nem éri el az átlagnyugdíj felét. Hogy pontosan mennyit kell ehhez adni, arra nem mondott százalékos értéket a miniszterelnök.

Farkas András nyugdíjszakértő a napokban arról beszélt, hogy feltétlenül szükség van kiegészítő nyugdíjemelésre novemberben. A nyugdíjas-infláció ugyanis egész évre elérheti a 18 százalékot, vagy akár 18,5 százalékig is emelkedhet.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a miniszterelnök bejelentése után nagyjából fél órával a kormányinfón le is vezette a százalékos számítást, igaz, a végén nem jött ki a matek. Szavai szerint mivel a nyugdíjas inflációt idén 18,5 százalékra várják, így a januárihoz képest plusz 3,5 százalék jár az időseknek. Ez a miniszter szavai szerint átlagos nyugdíj esetén 6532 forint (itt keverednek a számok, hiszen a 210 ezres átlagos nyugdíj 3,5 százaléka 7350 forintot jelent, igaz, a miniszter arra hivatkozott, hogy ez a „gyakorlatban” 3,1 százalékot jelent). Mivel pedig visszamenőleg jár az ellátás, Gulyás szerint 78.384 forint pluszpénz jut egy átlagos ellátásban részesülő idősnek. (Ez az iménti 7350 forintos számítással tizenegy hónapra 80.850 forintra jön ki, Gulyás viszont az által mondott adatnál 12 hónappal számolt).

Figyelemre méltó, hogy – ismét csak az átlagos, 210 ezres ellátásnál maradva – a 78 ezres emelés Orbán Viktor szavaitól eltérően messze nem fél havit jelent, hanem csak alig több mint egyharmados növelést. Gulyás Gergely egyébként azt mondta, hogy a most bejelentett emelés nagyjából 190 milliárdos plusz terhet jelent a költségvetésnek.

Címkék: nyugdíj, Orbán Viktor