Feljelentik Müller Cecíliát

Feljelentik Müller Cecíliát

A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 22-én (Fotó: MTI/Botár Gergely/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Feljelentést teszünk Müller Cecília ellen hivatali visszaélés miatt – jelentette be Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hétfőn a Facebook-oldalán.

Eddig is láttuk, mert nem egy és nem kettő adatkérésünk és megkeresésünk húzódik időtlen idők óta -- például a szociális intézmények helyzetét november óta titkolják --, hogy a tiszti főorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak – írta a politikus.

Mindezzel a képviselőtársának véletlenül küldött Müller Cecília-levélre utalt, amelyben a tiszt főorvos azt írta munkatársainak, hogy „Erre nincs jobb szövegünk? Ez a veszélyezteti a feladat ellátást, miért kell beleírni? Egyszerűen miért nem hivatkozunk a jogszabályra, hogy 45 nappal meghosszabbítjuk az adatszolgáltatást és kész.”

Szél Bernadett szerint Müller Cecília félrement levele feketén-fehéren bizonyítja, hogy a tiszti főorvos törvénytelenül tartja vissza a közérdekű adatokat. „A vonatkozó rendeletet elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné«. Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn” – írta Szél Bernadett.

Hozzátette: az ügyben nemrég másodszor is alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerinte a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.